Ima samo 18 godina

Čudesni Francuz očarao Amerikance

"Možda nije presudno hoću li ću biti prvi na NBA draftu, ali iskreno ne mogu zamislim da neću biti prvi. Znate, sve ovo što mi se događa sam i očekivao sam. Nisam iznenađen', dodao je francuski tinejdžer.
Sport / Košarka | 07. 10. 2022. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuz Victor Wembanyama je najveća priča ovih dana u NBA ligi. Iako se zvanično ne radi o košarkašu koji igra u ovoj ligi. Wembanyama je mladi igrač pariških Metropolitansa 92.

Visok je 220 cm (lako je moguće da naraste još koji centimetar) s obzirom na to da ima samo 18 godina. Njegov raspon ruku je veći od 240 cm i ono što je važnije od svega, sjajan je šuter. Pored toga je nevjerojatno pokretljiv, što mu daje mogućnost da se vremenom razvije u ponajboljeg košarkaška na svijetu

Video: Victor Wembanyama u prvoj utakmici 

Njegova momčad se nalazi na turneji po Americi gdje skauti pojedinih NBA klubova mogu na licu mjesta da se uvjere o kakvom se talentu radi. Podatak da je za prvu utakmicu njegove momčadi bilo akreditirano 200 skauta dovoljno govori koliki interes vlada za upoznavanjem ovog sjajnog mladića.

Wembanyama je u prvoj utakmici Metropolitansa 92 i momčadi iz razvojne G League, Ignite ubacio 37 poena uz pet blokada i četiri skoka, ispalio je 11 trica od kojih je sedam pogodio. Svi ga uspoređuju sa svojim sunarodnjakom Rudyem Gobertom, ali kako kažu Amerikanci Victor je njegova napredna 2.0 verzija koja može raditi gotovo sve na terenu.

Prošle sezone nastupao je u dresu ASVEL-a koji je igrao Euroligu, prosječno je bilježio 6,5 poena po susretu u 17 minuta igre. Dan poslije, nova utakmica i opet sjajna partija Wembyja, kako su ga Amerikanci prozvali.

Video: Victor Wembanyama u drugoj utakmici 

U ovoj je opet svoju momčad do pobjede 112:106, a u tome mu je pomogla i činjenica da je već u prvoj četvrtini nehotice izbacio rivala Hendersona iz igre lakše mu ozlijedivši koljeno u međusobnom sudaru. Moguće je izlazak iz igre bio i taktički potez Hendersona, kako ne bi dopustio da ga Francuz ponovno zasjeni. Scott Henderson je također jedan mladi igrač od kojeg Amerikanci očekuju velike stvari u budućnosti.

Wembanyama je počeo karijeru u Nanterreu i stalno je morao tražiti posebne dozvole za nastupe jer je uvijek igrao u momčadima čiji su igrači dvije godine stariji.

"Takvih očiglednih talenata kao sto je Victor nikada nije bilo puno, a vjerojatno ih neće ni biti u Europi. Oni su unikati i rijetko se rađaju. Nije čudo što bi svi voljeli da ga imaju u svojoj momčadi. Sve što on može da uradi s loptom ili bez lopte, u napadu ili u obrani, nije svojstveno igračima njegovog uzrasta. Njegova kompletna motorika je izvrsna za igrača tih godina i te visine.

Njegova perspektiva će u mnogome da ovisi o budućem radu na formiranju njegovog tijela i uma. Svaki i najsitniji detalj u radu će da bude važan. ili čak odlučujući. On mora da uči iz svih drugih iskustava najtalentiranijih mladih igrača koji su uspjeli, ili nisu uspjeli. Victor mora da formira svoj lični razvojni put i tako dostigne harmoniju između talenta i karijere" reći će Kosta Jankov kojeg pamtimo kao pomoćnika Bože Maljkovića u zlatnim godina Jugoplastike. Jankov je posljednjih godina jedan od odgovornih za razvojni put mladih igrača Golden State Warriorsa.

Na pitanje očekuje li da će biti 1. izbor na NBA draftu 2023. godine Victor je kratko rekao:

"Možda nije presudno hoću li ću biti prvi na NBA draftu, ali iskreno ne mogu zamislim da neću biti prvi. Znate, sve ovo što mi se događa sam i očekivao sam. Nisam iznenađen', dodao je francuski tinejdžer koji je već sada zaludio NBA navijače. Nema kluba koji ga ne bi volio vidjeti u svojim redovima…

Kopirati
Drag cursor here to close