2-1 za cavse

Čudesni LeBron i nepoznati Australac doveli Cleveland u vodstvo

Sport / Košarka | 10. 06. 2015. u 08:45 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaši Clevelanda su u noći s utorka na srijedu svladali Golden State s 96: 91 i stigli na dvije pobjede od osvajanja trofeja namijenjenog prvaku NBA lige.
LeBron James je nastavio raditi sve ono što je radio i u prve dvije utakmice, zabijao je skakao, asistirao, blokirao, bacao se za "ničijim" loptama. Štogod je trebalo.

"Pokušavam napraviti sve što mogu kako bih pomogao momčadi da pobjeđuje. Ovo je finale i tu radiš sve što možeš. To je potpuno drugačiji izazov od svih drugih", rekao je James koji je dvoboj završio s 40 poena, 12 skokova i osam asistencija.

Njegove statistike u dosadašnje tri utakmice čine se nestvarnima: odigrao je 142 od 154 mogućih minuta, ubacio 123 poena, šutirao je 107 puta iz igre i pogodio samo 43, imao je 36 skokova (12 u prosjeku) i 25 asistencija (8,3 po utakmici).

Bez dva All-Star igrača u momčadi, ozlijeđenih Kyrieja Irvinga i Kevina Lovea, odlučio je sve preuzeti na sebe. I zasad mu jako dobro ide, unatoč tome što u prosjeku ima 21 promašaj iz igre po utakmici.

Upravo savršeno obavljanje tih "prljavih" poslova priskrbili su Australcu Matthewa Dellavedovi status neočekivanog junaka otkako je nakon ozljede Kyrieja Irvinga u prvoj utakmici finala morao zauzeti njegovo mjesto u petorci. I u trećoj je utakmici uspio limitirati Stephena Curryja na tri poena u prvom poluvremenu.

No, svom je obrambenom učinku, bacanju na glavu za svakom loptom, u trećoj utakmici dodao i napadački repertoar. Završio je utakmicu s 20 poena, pet skokova i četiri asistencije, a posebno je važan bio njegov koš pod osobnom pogreškom Curryja, kojim je Cleveland odveo na +4 (84-81) nakon što se Golden State vratio od -20 (68-48) u 34. minuti do -1 (81-80) u 46. minuti.

Koliko se Dellavedova potrošio za 38 i pol minuta na parketu svjedoči podatak da je nakon dvoboja završio na infuziji i dodatnim pregledima u bolnici.

David Blatt je opet koristio samo osmoricu igrača, ali sve je bliži cilju kojeg u Clevelandu sanjaju već pola stoljeća.

Igrači Golden Statea našli su se u istoj situaciji u kakvoj su bili u drugom krugu doigravanja protiv Memphis Grizzliesa. I tada su gubili 1-2 u seriji, a čekala ih je četvrta utakmica na gostujućem parketu. 

Optimizam uoči četvrte utakmice podgrijavaju posljednjom četvrtinom iz trećeg dvoboja, u kojoj je Steve Kerr prvi put posegnuo za Davidom Leejem (11 poena, 4. skoka, 2 asistencije) na centarskoj poziciji, a Warriorsi postigli 36 poena, odnosno jedan više nego u drugoj i trećoj četvrtini zajedno.

"Sad vam kažem, ako naš napad proradi, a to će se dogoditi, mi ćemo biti pobjednici serije", samouvjereno je izjavio Klay Thompson kojeg su Cavaliersi u trećoj utakmici sveli na 14 poena (šut 6-16), nakon što im je u drugoj ubacio 34.

U posljednjoj četvrtini konačno je proradio šut Stephena Curryja koji je na poluvremenu imao samo tri poena, a utakmicu završio s 27.

"Mislim da sam pronašao nešto što će mi pomoći kako ću napadati njihovu obranu. Pospremit ću to u memoriju za četvrtu utakmicu", izjavio je najkorisniji igrač regularnog dijela sezone.

No, iako je vratio Golden State u utakmicu, Curry je u završnici izgubio tri važne lopte, što je utjecalo na konačan ishod i pomoglo Clevelandu na putu do pobjede.

Četvrta utakmica je na rasporedu u noći s četvrtka na petak (u 3 sata iza ponoći). Cleveland će opet uz sebe imati cijeli grad i više od 20 tuisuća grlatih navijača u Quicken Loans Areni.

Kopirati
Drag cursor here to close