Bivši košarkaš

Dževad Alihodžić novi generalni sekretar KS BiH

Sa reprezentacijom bivše države je u mlađim kategorijama bio kadetski i juniorski prvak Europe. Jedno vrijeme je popularni "Džeki" radio u Dubaiju u akademiji prijatelja Zorana Savića, današnjeg direktora Partizana.
Sport / Košarka | 16. 07. 2024. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaški savez BiH ima novog generalnog sekretara. Košarkašku karijeru započeo je u Čeliku, pa preko Bosne stigao u Cibonu. Igrao je još za turski Ülkespor, ruske St. Petersburg Lionse, francuski Strasbourg i talijanski Scafati Basket. U Cbonu se vrato 2002. godine, dok je igračku karijeru zaključio u ekipi Zagreba.

Sa reprezentacijom bivše države je u mlađim kategorijama bio kadetski i juniorski prvak Europe. Jedno vrijeme je popularni "Džeki" radio u Dubaiju u akademiji prijatelja Zorana Savića, današnjeg direktora Partizana. U narednom periodu će Dževad Alihodžić obavljati ulogu generalnog sekretara u KS BiH. Već ranije je u mandatu Damira Mulaomerovića bio na klupi reprezentacije.

"Odlučio sam se da dam svoj doprinos. Radiću predano, daću sve od sebe, kao i kada sam bio igrač, da nešto pokušamo napraviti, da prije svega napravimo pozitivnu atmosferu u Savezu, a onda ćemo pokušati da idemo naprijed. Problema ima, u svakom pogledu, organizacijskih, finansijskih, i tako dalje. Apeliram i ovim putem na državne institucije, na sve one koji vole košarke, da se ujedinimo, da pronađemo model da finansiramo sport, da možemo da se fokusiramo na rad na terenu, na organizaciju, na sve ono što Savez čini, a sve u svrhu toga da vratimo tamo gdje pripada. Trofejni sport. Mnogo je talenata, bio sam na kampovima, bio sam sa U16 reprezentacijom na Vlašiću, jako puno talenta, puno djece. Pričao sam sa svojim kolegama iz reprezentacije, prate siutaciju u košarci. Mi nemamo drugog izbora nego da ulažemo u mlade. To je jedini način da stvorimo nove košarkaše, koji će nositi zemlju, reprezentaciju dalje. Treba da radimo na tome da se kvalitetni klubovi dižu."

Dževad Alihodžić je govorio u planovima, kratkoročnim ali i dugoročnim.

"Neke stvari ćemo morati improvizirati. Evo ja sam danas imenovan i na sebe uzimam stvari da napravim plan i program. Sad sam bio na Vlašiću i vidio sam reprezentaciju, iskoristiću ovo vrijeme da vidim i ostale reprezentacije, selektore i trenere. Ja sam vidio stručni štab na Vlašiću, meni je dovoljno malo da vidim da su to momci koji imaju potencijala. To je mladi trener koji ima ambiciju, vidim mu fanatizam u očima, samo mu treba obezbijediti normalne uslove za rad. Zato kažem da je bitno u Savezu da je neko iz struke, iz košarke. Malo mi treba da vidim način rada, pa da vidim je li to na pravom putu. Ovo što sam vidio na Vlašiću, ja sam optimista. I ja sam siguran da ako mi toj selekciji obezbijedimo samo osnovno, trening, utakmice, turnire, okupljanja, da će sigurno iznjediriti rezultat i igrače. Onda ćemo vidjeti ostale selekcije, da prebaacujemo iz selekcije u selekciju. Treba praviti kratkoročni plan i dugoročni. Šta je kratkoračni plan, mora se ticati i finansijske situacije i struke. Zato sam tu da pomognem, mislim da mogu i nije mi teško. Moramo napraviti program 2-3 godine da vratimo dugove, da dođemo na nulu. Pričati ko je napravio dugove, možemo satima. Neću da pričam o tome i gubiti energiju, jer tako dugovi neće nestati."

Kopirati
Drag cursor here to close