Plemići pred ispadanjem

HKK Zrinjski iščekuje rasplet: "Što nam se sve događalo, ovo je uspješna sezona"

Košarkaši Zrinjskog tražili su u subotu u Trebinju posljednju priliku da ipak zauzmu jedno od mjesta koje znači ostanak u ligi, bez obzira što donosi iduća sezona, ali nisu uspjeli.
Sport / Košarka | 25. 04. 2022. u 11:40 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Leotar je i ranije osigurao plasman u Ligu za prvaka, no odbio je napad Mostaraca u zadnjoj četvrtini i odnio pobjedu (90:82) koja mu ne znači previše, ali nanio je poraz koji bi mogao skupo koštati Zrinjski. Barem po propozicijama za ovu sezonu.

Naime, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH donio je pravilo po kojem iz tekuće sezone ispadaju dva kluba, uz zenički Čelik koji je davno istupio i čiji se rezultati brišu. Zrinjskom je ovo bio 17. poraz, a pošto je već ranije odigrao utakmicu zadnjeg kola protiv Bratunca, i dobio je uvjerljivo 97:59, završit će sezonu s omjerom 5-17.

 Bijeljinski Radnik na 10. mjestu ima pobjedu više, a Bosna Royal, koja je nakon devet poraza u subotu napokon nekog dobila, Promo iz Donjeg Vakufa s 85:73, ima pet pobjeda kao i Mostarci. Ako ostane tako i nakon zadnjeg kola, Zrinjski će biti predzadnji, a Bosna zadnja, no Bosna ide u zadnjem kolu Slobodi koja više ne može do prvog mjesta i kojoj ta utakmica ništa ne znači. Iako je Sloboda bolja od Bosne za barem 20 koševa razlike, sve je u zadnjem kolu moguće, pa i to da Zrinjski ovu ligu završi kao zadnji. 

“Mi smo sve svoje utakmice odigrali, a nadat ćemo se da će Bosna izgubiti u Tuzli da izbjegnemo zadnje mjesto”, kaže za Bljesak.info Igor Marić, predsjednik HKK Zrinjski.

Foto: Bljesak.info / Igor Marić (lijevo)

Budući da propozicije nisu jasno definirane, samo zadnje mjesto definitivno znači ispadanje, ali čak i da Zrinjski rezultatski ispadne, to opet ne mora značiti da će biti drugoligaš iduće sezone, jer teško da iz nižih liga ima klubova koji imaju uvjete ili čak želju da zauzmu njihovo mjesto. Prema tome, konfuzna sezona dobila je jednako konfuzan kraj, a i taj završetak opet neće biti definitivan...

“Nisu jasno definirane propozicije, jer rečeno je da se sljedeće godine igra Liga 14, ali nigdje ne stoji sa ili bez Igokee. I po meni nema smisla da bilo tko ispada ove sezone jer od starta su već tri kluba ispala, odnosno Bošnjak, Čapljina i Čelik su odustali od sezone. Ako bi ispala još dva kluba, to je onda 35 posto lige, što je posve besmisleno”, dodao je Marić.

Zrinjski je skoro sve od svojih pet pobjeda ostvario pred kraj sezone, nakon što mu je skinuta blokada BAT-a, koja ga je priječila da dovodi pojačanja. Da blokade nije bilo sezona bi bila kudikamo drugačija.

“Mi smo imali relativno uspješnu sezonu s obzirom na ono što smo na početku zacrtali. Cilj je bio dati mladim igračima šansu i veliku minutažu, stabilizirati klub, isplatiti dugove, riješiti se blokade BAT-a i to smo uspjeli. Nedostaje još koja pobjeda i bilo bi super da smo je ostvarili, ali uz sve što nas je pratilo kroz sezonu, od korone i velikog broja odgađanja utakmica, do pomjeranja termina radi balona Aba lige, teško se moglo više. Nadamo se da će Sloboda igrati fer i pošteno, što nije sa većinom klubova bilo naročito iz S sistema”.

Nakon zadnjeg kola znat će se pozicija Zrinjskog u ovoj sezoni, ali će i dalje biti neizvjesna sudbina HKK Zrinjski uopće.

Bljesak.info / Milenko Veljković

“Uz koronu i razne probleme koji klubove muče, te sada i ovaj rat u Ukrajini, tko zna kako uopće ligu za sljedeću sezonu sastaviti. Mi smo ove sezone bili osvježenje lige, imali smo najmlađi tim lige, a ljudi koji vode klubove a i Savez teže da se mladima daju prilike. Nas kroz cijelu sezonu nitko nije nadigrao i razbio, gotovo sve utakmice smo igrali u egalu, ali nismo mogli više. Valjda smo sazrelii za neke promjene i na tome ćemo raditi u skorijoj budućnosti”, istaknuo je Igor Marić te zaključio: 

Bljesak.info / Trener Zrinjskog Neven Nikolić

“Osobno sam razočaran kriterijem suđenja kroz cijelu sezonu, naši igrači i treneri kažnjavaju se za svaku sitnicu, ni sam ne znam koliko tehničkih ili isključenja smo dobili, ni zbog čega. Kao da mi igramo neki drugi sport u odnosu na ono što pratimo na višim razinama Zamislite samo da se za svaki start Bašić i Savić kažnjavaju kartonom, sumnjam da bi bilo ove lijepe nogometne priče u gradu”. 

Kopirati
Drag cursor here to close