Hrvatski klubovi razmišljaju o napuštanju

Što će biti sa ABA ligom

Danko Branković od ljeta je slobodan igrač. On odlazi iz Cibone. Tko mu je menadžer? Miško Ražnatović. Što od toga ima hrvatska košarka? Ništa, napisao je Dino Rađa predsjednik Stručnog savjeta HKS-a.
Sport / Košarka | 10. 05. 2022. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski klubovi posljednjih godina uglavnom životare posljednjih godina u ABA ligi. Teško uspijevaju zaprijetiti onim najboljim. Prije svega financijski, pa onda onda niti igrački, rezultatski. Posljednja koja je uspjela osvojiti ovo regionalno takmičenje bila je Cibona 2014. godine. Prije toga Zadar još tamo u samim počecima 2003. godine.

Posljednjih mjeseci se u hrvatskim medijima piše o tome kako ovakva ABA liga nema svrhu, kako se favorizuju Zvezda, Partizan, kako jako malo mladih igrača dobije priliku da se predstavi. Prije određenog vremena održana je sjednica HKS-a na kojoj se baš raspravljalo o ovoj temi. Tako je klubovima ostavljena opcija eventualno napuste ABA Ligu te se priključe Alpe Adria Cupu, koji okuplja klubove centralne Europe, preciznije iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Tu je i FIBA-ina Liga prvaka odnosno Eurocup.

"Ništa mi nismo odlučili, nego smo u utorak na sjednici ponudili klubovima opciju da mogu igrati Ligu prvaka, Eurokup i Alpe Adria Cup te će im sve biti plaćeno. Sad je na njima da odluče, imaju rok od sedam dana za to. Dakle, idući utorak ćemo znati sve. Naravno, ako pristanu, od iduće sezone neće moći igrati ABA ligu. Jednostavno, zbog rasporeda bi to bilo nemoguće. No mi mislimo da bi to bilo odlično za hrvatsku košarku. Što nam je to donijela ABA liga u posljednjih 20 godina? Ništa. Životarimo, stalno se borimo za ostanak, a ta se liga pretvorila u poligon Crvene zvezde i Partizana za dovođenje stranaca. Čudimo se kad nas pobjeđuju Rumunji i Poljaci. Eto, ajmo nešto promijeniti, vidjeti kako oni rade i kakvi su im klubovi" pojasnio je medijima predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa. Vrlo brzo nakon ove informacije oglasio se Miško Ražnatović, srpski menadžer, koji uz veliki broj igrača po klubovima ABA lige, ima pod kontrolom i cijeli klub u istoj toj ligi, Megu.

"Potpuno je izvjesno da ukoliko hrvatski klubovi ne budu nastupali u ABA ligi, nego u Alpe Adria kupu i slično, ja ću dati sve od sebe da moji mladi klijenti odu u sredine i lige u kojima se mogu razvijati! To je moja obveza! Natječući se u ovim ligama to sigurno ne mogu i ugasit će talent koji imaju" napisao je Miško.

Nije dugo trebalo čekati neku reakciju upravo Rađe.

"Ta izjava dokaz je kako se u ABA ligi rukovodi privatnim interesima, a ne interesima i dobrobiti košarke. Jer, krenimo ovako. Danko Branković od ljeta je slobodan igrač. On odlazi iz Cibone. Tko mu je menadžer? Miško Ražnatović. Što od toga ima hrvatska košarka? Ništa. Što će od toga imati Cibona, hoće li dobiti odštetu, a godinama je radila s Brankovićem? Neće. Hvala, doviđenja...

E sada nakon svega ostaje pitanje kako će reagirati klubovi. Narednog tjedna bi situacija trebala biti jasnija. Ukoliko klubovi iz Hrvatske povuku taj korak i napuste takmičenje, ostaje pitanje što će se dogoditi sa ABA ligom. U kojem formatu će se nastaviti i kako će to sve izgledati. Ipak, bez obzira na sve, nekako je realnija opcija da klubovi iz Hrvatske ostanu u ovoj ligi, ali da recimo prihvate eventualno nastup u nekom takmičenju pod okriljem FIBA-e u kojem bi nakon određenog broja utakmica završili svoj nastup.

Kopirati
Drag cursor here to close