Last dance žutih

VIDEO I Kad je Toni igrao posljednji put u Beogradu

Toni Kukoč je utakmicu završio s 14 poena, koliko i današnji trener Partizana Obradović, ali je oduševio publiku. Standing ovation je zaradio po izlasku iz igre.
Sport / Košarka | 28. 03. 2024. u 11:23 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitski Pop 84 je te sezone prvi trofej uzeo u Rijeci. Posljednje finale tadašnjeg Kupa Jugoslavije igralo se u dvorani Mladosti.
Bila je 1991. godina, na završnom turniru su bili još Cibona, Bosna i Smelt Olimpija. Tada već dvostruki prvaci Europe, nisu briljirali, ali su uzeli još jedan trofej. U finalu je Cibona ostala kratka pola koša, Perasović je u pobjedničkoj ekipi bio efikasniji od Kukoča, ubacio je poen više (22-21).

Video: Posljednje finale Kupa 1991 

Već tada je svaku važniju utakmicu pratio Luciano Capicchioni, jedan od najboljih košarkaških menadžera svih vremena, koji je obožavao igrače s ovih prostora. Pripremao je transfer Tonija Kukoč. Prije nego što će krenuti rasplet u tadašnjem prvenstvu, "žuti" su i treći put pokorili Europu. Pala je još jednom Barcelona.

Tijekom sezone u domaćem prvenstvu ekipa iz Splita je upisala tri poraza. Ekipa bez Sobina, Rađe i Duška Ivanovića, jedan od tri poraza je došao u posljednjem kolu. Bosna je bila bolja 76:69. Studentima je ta pobjeda značila ostanak u ligi, Splićanima poraz nije predstavljao problem.

Sjajna košarka u državi koja se raspada 

Polufinalni susreti play off su ponudili dosta uzbuđenja, igrali su Pop 84 - Zadar i Partizan - Cibona. Arijan Komazec je igrao u sjajnoj formi, u drugoj utakmici je ubacio 27 poena, pa je odluka pala na Gripama. Kukoč je preuzeo stvar u svoje ruke, s 23 poena je odveo svoju ekipu u novo finale. U toj trećoj utakmici je bilo 71:66.

Partizan je u trećoj također slomio otpor Cibone. Burno je bilo na Novom Beogradu, Novosel je isključen, Radulović je imao zadnju loptu. Nije pogodio. Deset dana nakon Final Foura u Parizu,
krenuo je rasplet. Na kraju se ispostavilo, posljednji play off, u državi koja će se raspasti.

Perasović je igrao odlično, Partizanu je ubacio u prvoj finalne serije 23 poena, Kukoč je stao na 16. Završilo je 85:74. Sljedeće dvije su se igrale u Beogradu, četvrta i eventualno peta su bile planirane u Splitu. Međutim, Splićani su u razmaku od četiri dana tri puta dobili Partizan i uzeli četvrtu titulu prvaka zaredom. Ta druga utakmica je definitivno prelomila finalnu seriju.

Vodio je Partizan u jednom trenutku 12 razlike (73:61), ali se Pop 84 vratio. Žan Tabak je 37 sekundi prije kraja pogodio za 93:91, Paspalj je na drugoj strani promašio, Saša Đorđević pravi prekršaj, Perasović s dva slobodna postavlja konačan rezultat. Posljednja utakmica nekada najbolje lige u Europi za sva vremena je odigrana 28. travnja. Stvari nisu izgledale ni približno u Partizanu kako bi trebale, Paspalj nije ulazio u igru, starteri su bili Lončar i Stevanović.

Standing ovation za kraj

Takav Partizan nije imao šanse u trećoj utakmici. Tek 27 poena za poluvrijeme, na kraju težak poraz 64:86. Toni Kukoč je utakmicu završio s 14 poena, koliko i današnji trener Partizana Obradović, ali je oduševio publiku. Standing ovation je zaradio po izlasku iz igre. 

Video: Partizan - Pop 84 finale play off

Oprostio se od publike u Beogradu, jedne lige, jedne države. Večeras se vraća u Beograd.

Hala sportova na Novom Beogradu je premala, Partizan u Areni čeka Olympiakos. Bori se za play inn. Partizan koji je prekinuo dominaciju Splićana u Europi i bio posljednji klub s ovih prostora koji je osvojio naslov prvaka Europe. Prije 32 godine. Od 1979. godine, pa narednih 13, klubovi iz bivše Jugoslavije su uzeli sedam titula prvaka Europe. Nakon Partizana u Istanbulu do danas nitko ni blizu. 

Kopirati
Drag cursor here to close