Početak turnira

VIDEO I Porazi Španjolske i Grčke

Da će turnir košarkaša na ovim igrama biti izuzetno zanimljiv pokazale su utakmice prvog dana. Australija je sredila Španjolsku, Kanada je bila bolja od Grčke.
Sport / Košarka | 28. 07. 2024. u 00:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji košarke definitivno su mogli uživat prvog dana turnira. Počelo je tako što su Australci skinuli skalp Španjolcima. Vječiti gubitnici velikih turira napokon su odigrali jednu pravu utakmicu.
Koja je jednim svojim dijelom bila na rubu tučnjave. Australci su krenuli s 13:5, na polovini prve četvrtine su vodili 23:11.

Nakon prvih deset minuta imali su deset razlike, na poluvremenu sedam. Uspjeli su Španjolci napraviti preokret u trećoj četvrtini, ali sve to bilo kratkog daha. Australci su iskontrolirali utakmicu do krajnjih 92:80. Jock Landale je vodio Australiju s 20 poena i 9 skokova, iskusni Patty Mills je stao na 19, dok je odličan bio Josh Giddey sa 17 poena. Santi Aldama je ostao usamljen na drugoj strani s 27 poena, deset manje je dodao Llull. Australci su imali veliku prednost u skoku (46-32).

Video: Australija - Španjolska   

Shai Gilgeous-Alexander je potegao kada je bilo najvažnije. U samom finišu utakmice nakon što se silna prednost Kanade istopila

Pogodio je važne poene za krajnjih 86:79 Kanade. Kanađani su imali u jednom trenutku i 16 razlike, ali su onda ostali bez Powella, Brooksa, Dorta zbog pet prekršaja, što su Grci koristili. Došli su na minus četiri pet minuta prije kraja. R.J. Barrett bio je najefikasniji igrač Kanade s 23 poena, a pratili su ga Gilgeous-Alexander s 21 i Dillon Brooks s 14. Kod Grčke je najbolji bio Antetokounmpo s 34 koša i Papanikolaou sa 17.

Košarkaši Francuske upisali su prvu pobjedu na olimpijskom turniru u Parizu svladavši Brazil vođen izbornikom Aleksandrom Petrovićem. Iako su Brazilci bolje otvorili susret i prvu četvrtinu dobili rezultatom 23:15, ostatak susreta pripao je domaćoj selekciji koja je poslije 40 minuta igre slavila 78:66.

Ključnom se pokazala treća četvrtina kada se Francuska odlijepila na dvoznamenkastu prednost te ju u zadnjih deset minuta rutinski održavala. Najefikasniji u sastavu Francuske bili su Victor Wembanyama i Nicolas Batum s po 19 poena, dok su Brazilce predvodili Leo Meindl s 14 i Cristian Felicio s 12.

Video: Francuska - Brazil 

U skupini B Njemačka je kao svjetski prvak očekivano uvjerljivo nadigrala Japan (97:77). Njemačku je s 22 poena i 6 skokova predvodio Franz Wagner, Daniel Theis zabio je 18 uz 7 skokova, a Moritz Wagner 15 poena. Dennis Schröder zabio je 13, uz čak 12 asistencija.

Video: Njemačka - Japan 
Kopirati
Drag cursor here to close