Legendarni "Baka"

Slavljenik: Blaž Slišković danas navršava 65. godinu života

Zinedine Zidane nazvao je Sliškovića jednim od svojih idola tijekom odrastanja i uvrstio ga u svojih "Najboljih 11 svih vremena" Marseillea.
Sport / Nogomet | 30. 05. 2024. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni nogometaš Blaž "Baka" Slišković rođen je na današnji dan prije 65 godina, 30. svibnja 1959. u Mostaru. Nadimak mu je bio "balkanski Maradona", a igrao je na poziciji veznog igrača. Bio je poznat po svojim čuvenim pogodcima iz kornera.

O njemu je napisano na tisuće članaka, gotovo da se nema više što dodati, a čak i mediji na drugim jezicima pišu kako Baka "dolazi iz mostarske škole jugoslavenskog nogometa, poznate po uličnom nogometu i dobroj tehnici, koja je iznjedrila i druge profesionalne nogometaše kao što su Franjo Vladić, Dušan Bajević, Enver Marić, Semir Tuce i Sergej Barbarez".

Gledatelji su voljeli Sliškovića zahvaljujući njegovom driblingu punom vica i improvizacija, preciznim dodavanjima i slobodnim udarcima.

Nezaboravni trenuci bili su njegovi golovi iz slobodnog udarca za splitski Hajduk, u utakmici protiv praške Sparte u osmine finala Kupa UEFA u sezoni 1983./84. te s preko 25 metara u utakmici protiv FC Torina u osmini finala Kupa UEFA u sezoni 1984./85. 

Video: Blaz Sliskovic - Legenda

Momčad Hajduka, koja je tada bila jaka i redovito nastupala u europskim kup natjecanjima, slavila je s 3-1 i prošla dalje.

Za Velež je odigrao 121 utakmicu (25 pogodaka), za Hajduk 101 (23), a onda je igrao za Marseille (29/8), Pescaru (42/9), potom i za RC Lens, FC Mulhouse, Stade Rennes, Hrvatski dragovoljac i HSŠK Zrinjski.

Slišković je za reprezentaciju Jugoslavije upisao ukupno 26 nastupa, uglavnom u prijateljskim i ponekim kvalifikacijskim utakmicama. Baka je bio poznat kao boem, u pravom smislu te riječi, pravila športskog života za njega nisu postojala, često je bježao iz karantena te s priprema za jugoslavensku reprezentaciju.

Njegova utakmica života za reprezentaciju bila je u Mostaru protiv Italije 1984. godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Los Angelesu, kada je od 5 pogodaka on postigao 2, a za 2 asistirao. 

Video: SPORT CENTAR #3 | BLAŽ BAKA SLIŠKOVIĆ

Nije bio u sastavu jugoslavenske reprezentacije ni na Svjetskom prvenstvu 1982. (nije mogao igrati zbog ozljede koju je zadobio u drugom poluvremenu tijekom utakmice Prve jugoslavenske lige 1981./82. između OFK Beograda i splitskog Hajduka.) ni na Europskom prvenstvu 1984.

Izgubio je mjesto u jugoslavenskoj momčadi za UEFA Euro 1984 nakon što je, navodno, jedan jugoslavenski novinar netočno citirao Sliškovića nakon prijateljske utakmice između Jugoslavije i Švicarske (0-2), čime je isprovocirao glavnog izbornika reprezentacije Todora Veselinovića da ga izbaci iz sastava. 

Godine 1993. odigrao je tri prijateljske utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine kao kapetan.

Slišković je bio izbornik Bosne i Hercegovine od 2003. do 2006. godine.

Video: Blaž Slišković golovi i potezi

Jednu sezonu, 2004./2005., bio je trener splitskoga HNK Hajduka s kojim je bio prvi na ljestvici dok ga 8 utakmica prije kraja te šampionske sezone nije smijenio i naslijedio Igor Štimac.

S uspjehom je trenirao HŠK Zrinjski Mostar (dvostruki naslov), HNK Široki Brijeg, rumunjsku Unirea Albu, saudijski Al-Nasr, a boravio je kratko i u Kini (Qingdao Jonoon).

Boravio je kao trener i u Hong Kongu, a u travnju 2021. preuzeo je Željezničar i trenirao ga do kraja te sezone.

Francuski nogometni menadžer i bivši igrač, Zinedine Zidane, nazvao je Sliškovića jednim od svojih idola tijekom odrastanja i uvrstio ga u svojih "Najboljih 11 svih vremena" Marseillea.

Godine 2011., za 100. obljetnicu splitskog Hajduka, Slišković je izabran u "Hajduk Split najboljih 11 svih vremena". 

Video: Blaž Slišković - Baka, gol iz kornera (Hajduk - Zvezda 2:1)
Kopirati
Drag cursor here to close