Na čelu s Jakirovićem

Dinamo se bori za Ligu prvaka i 34 milijuna eura

Dva gola postigao je Sandro Kulenović, a jednog Marko Pjaca. Dinamo tako danas brani ogromnu prednost u najvrjednijoj utakmici u povijesti kluba.
Sport / Nogomet | 28. 08. 2024. u 07:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL / Trener Dinama Sergej Jakirović

Dinamo od 18:45 gostuje kod Qarabaga u uzvratu play-offa Lige prvaka nakon što je u prvoj utakmici hrvatski prvak pobijedio azerbajdžanskog 3:0.

Dva gola postigao je Sandro Kulenović, a jednog Marko Pjaca. Dinamo tako danas brani ogromnu prednost u najvrjednijoj utakmici u povijesti kluba. Možete je gledati na HRT 2 i Arena Sport 1.

Milijuni eura 

Ona donosi mjesto u glavnoj fazi Lige prvaka i nevjerojatno bogatstvo. U Dinamovom slučaju ono bi ukupno iznosilo čudesna 34 milijuna eura. Najmanje toliko zaradio bi plasmanom u Ligu prvaka, koja se od ove godine igra u novom, ligaškom formatu. Dakle, ne više po skupinama.

Da bi Dinamo izborio igranje s najboljima i najveću premiju u povijesti, treba proći jako veliku prepreku, piše Index.hr

Prvak Hrvatske je, zahvaljujući stalnim nastupima u eliminacijskim fazama europskih kupova, ove sezone izborio da se ne mora patiti igrajući pretkola po ljetnim žegama. Preostalo mu je samo zadnje pretkolo ili doigravanje, u kojem je nositelj.

Tamo ga čeka ozbiljan suparnik. Qarabag je oduševio prošle sezone u Europa ligi. Ispao je u osmini finala od kasnijeg finalista i osvajača njemačke duple krune Bayer Leverkusena.

Qarabag je u prvoj utakmici na svom terenu vodio 2:0, a Leverkusen je izjednačio u 92. minuti. Qarabag je i na gostovanju vodio 2:0 sve do 72. minute. Na kraju je izgubio 3:2, ali tako da je dva gola primio duboko u nadoknadi.

Dobro zagrijani 

Dinamo sada dočekuje već dobro zagrijan u Europi. U drugom pretkolu Lige prvaka s ukupnih 7:0 riješio je gibraltarski Lincoln Red Imps, ali pothvat je izveo u trećem pretkolu. Azeri su na svom terenu izgubili 2:1 prvu utakmicu protiv bugarskog prvaka Ludogoreca, da bi na uzvratu bio neviđen show.

Qarabag je pobjedom 3:2 u gostima izborio produžetke, a u njima je zabio čak četiri gola za konačnih 7:2, čime je izborio Dinamo u play-offu.

Prva utakmica na Maksimiru završila je dakle pobjedom domaćina 3:0, ali taj rezultat nije bio realan odraz stanja na terenu.

Dovoljno je reći da je jedan od najboljih kod Dinama bio golman Ivan Nevistić, koji je obranio nekoliko velikih prilika Qarabaga prije nego što je Dinamo u završnici postigao dva gola za konačnih 3:0.

Svjestan je toga i Dinamov trener Sergej Jakirović:

"Unatoč uvjerljivoj pobjedi u prvoj utakmici, svjesni smo da smo imali i nešto sreće. Maksimalno ozbiljno smo se pripremili za uzvrat. Protivnik je vrlo jak i dobro pripremljen. Uzevši sve ovo u obzir, namjeravamo pojačati obranu, jer znamo da moramo u tom segmentu biti još bolji. Vjerujem da ćemo tijekom utakmice imati neku priliku, koju ćemo pokušati realizirati. To bi im dodatno otežalo posao".

"Pritisnut ćemo, ali pametno"

Njegov kolega i suparnik Gurban Gurbanov ovako je najavio meč:

"Dinamo ima veliku prednost i veliko iskustvo. Pritisnut ćemo, ali pametno. Protivnik je jak u kontranapadima, što smo vidjeli u prvoj utakmici. Moramo biti spremni na sve. Treba biti hrabar i pametan. Nisam izgubio vjeru ni nakon prve utakmice".

Hrvatski prvak igra za nikad veću novčanu nagradu. Njen dio mu je već zajamčen. 4.29 milijuna eura dobiva za doigravanje Lige prvaka. Ako izbaci Qarabag, dobio bi od UEFA-e još 18.6 milijuna eura.

Osim toga, Dinamo na temelju klupskog rankinga, desetogodišnjeg koeficijenta i udjela marketinga može računati na još najmanje 10 milijuna eura.

Samim plasmanom u Ligu prvaka i sve da tamo zauzme posljednje, 36. mjesto, dobio bi još milijun eura. Tako bi od Lige prvaka zaradio najmanje oko 34 milijuna eura.

Napominjemo da je ovaj iznos Dinamu zajamčen sve i da ne osvoji ni bod u Ligi prvaka. Svakim tamo uzetim bodom zarada mu raste za po 700 tisuća eura. No za to prvo treba eliminirati Qarabag.

Kopirati
Drag cursor here to close