Euro 2024

Francuzi neuvjerljivi, ali ipak odnijeli tri boda protiv Austrije

Aktualni viceprvaci svijeta u svom su prvom nastupu na Euru 2024 do pobjede stigli nakon što je autogol u 38. minuti postigao Wöber. Austrianci su pokušavali, ali nije to bilo dovoljno protiv Francuza.
Sport / Nogomet | 17. 06. 2024. u 23:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon iznenađujuće pobjede Slovačke protiv Belgije, Francuska je u svojoj prvoj utakmici u grupnoj fazi natjecanja svladala Austriju s 1-0, čime su opravdali ulogu favorita i potvrdili da na ovom Euru planiraju otići do kraja.

Nisu bili spektakularni, ali su bili dovoljno dobri da bi došli do pobjede. Austrijanci su pakl pokazali da su izrasli u momaćad koja se može nositi s europskom elitom.

Francuzi su nešto bolje otvorili utakmicu, nametnuli su se u posjedu, s tim da su najveće probleme Austrijancima zadavali u situaciji kad bi Rangnickovi izabranici pohitali prema naprijed pa bi onda nakon gubitka lopti dopustili Francuzima da iz brze tranzicije ozbiljno zaprijete.

Do vodstva su Francuzi došli u drugome dijelu nakon što je Mbappe u 38. minuti prihvatio loptu u 16-ercu Austrije, uslijedio je bicikl pa izbacivanje na desnu nogu, a loptu kojom je tražio dobro postavljenog Griezmanna u svoju je mrežu skrenuo nesretni Wöber.

Imao je napadač i kapetan Les Bleusa priliku staviti točku na i u 55. minuti kad se praktički s centra igrališta sjurio prema golu Austrijanaca, dvojica stopera nisu ga mogli zaustaviti, ali iz situacije kakve Mbappe redovno pretvara u pogodak, njegov udarac bio je zamalo neprecizan, za centimetar ili dva, lopta je otišla pored vratnice. 

Kako je Francuze 'digao' promašaj Austrije, tako je i Austrijance 'digao' promašaj Francuske, ali Rangnickova momčad ipak nije uspjela postići pogodak. Tražili su Austrijanci najstrožu kaznu prilikom jednog duela Salibe i Sabitzera, ali Gil Manzano bez prevelikog je razmišljanja odmahnuo rukom.

Francuzi su do kraja igrali relativno rizično, tražeći drugi pogodak, ali su pokazali da imaju dovoljno iskustva sačuvati i minimalni rezultat.

Deschampsu je ovo bila 100. pobjeda na klupi Les Bleusa, a kad bi Francuzi uspjeli otići do kraja i ponovno postati prvaci Europe nakon 24 godine, 55-godišnji stručnjak iz Bayonnea postao bi prvi čovjek u povijesti koji je osvajao svjetska i europska prvenstva i kao igrač i kao trener. 

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close