4 penala i 2 poništena pogotka

Hajduk 'razbio' Slavena, u Velikoj Gorici festival penala pripao Rijeci

Današnjim susretima Hajduka i Slaven Belupa, odnosno Gorice i Rijeke kompletirano je 22. kolo HNL-a. Hajduk je na Poljudu slavio protiv Slavena s visokih 4:0, dok je Rijeka u jednoj od luđih utakmica sezone slavila protiv Gorice 0:2.
Sport / Nogomet | 11. 02. 2024. u 19:56 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hajduk je u današnjem susretu na Poljudu, pred otprilike nekih 15-ak tisuća gledatelja 'pregazio' Slaven Belupo rezultatom 4:0. Strijelci za Bijele bili su Kalinić, Brekalo, Kalik i Čuić, a Emir Sahiti upisao je hat trick asistencija. Ovom su pobjedom igrači Mislava Karoglana sebi darovali savršen rođendanski poklon. Naime, Hajduk će za dva dana napuniti 113 godina postojanja kluba.

Hajduk odličnom partijom čestitao sebi rođendan

Bijeli su u ovaj susret ušli s imperativom pobjede, s obzirom na to da su od nastavka sezone u dvije utakmice uzeli samo jedan bod. Prvo su na domaćem terenu izgubili od Rijeke, potom su odigrali neriješeno s Osijekom na Opus Areni. Slaven Belupo je jedno ugodno iznenađenje ove sezone, dolaskom trenera Roya Ferenčine Farmaceuti igraju puno bolje, no danas to, nažalost po njih, nije bilo vidljivo.

Nakon odrađenih zimskih priprema, u nastavak sezone ušli su s dvije pobjede u isto toliko utakmica. Pobijedili su Rudeš s visokih 4:0 te upisali vrlo važnu gostujuću pobjedu protiv Varaždina 1:2.

Utakmica je krenula u očekivanom ritmu. Hajduk je uzeo posjed i diktirao tempo, dok su se gosti organizirano i čvrsto branili u više obrambenih blokova. Prva zanimljiva situacija dogodila se već u petoj minuti utakmice. Napadač Slavena, Tomislav Štrkalj gubi jednu loptu na sredini terena, Hajduk razvija protunapad po lijevoj strani, Brekalo šalje jednu loptu iza leđa obrane do Moufija koji produžuje do Nikole Kalinića, a ovaj pogađa u blok obrambenog igrača koji je spasio čisti gol. Smatrali su domaći da je prilikom bloka bilo igranja rukom, no sudac Ante Čulina pokazao je da se igra dalje.

Prvih 25 minuta se igra samo na jednoj polovici terena, onoj od gostujuće ekipe. Hajduk je napadao, pokušavali su Kalik, Krovinović i Brekalo, no sve bez ozbiljnije prilike. Vratar Sušak bio je siguran u svim intervencijama. Posjed lopte nakon pola sata utakmice bio je 70% u korist Bijelih.

Bijeli do kraja poluvremena nastavljaju dominirati, sveprisutni Anthony Kalik igra iznimno dobru utakmicu. Sudac Čulina pušta grublju igru te prvi žuti karton vidimo tek u 40. minuti kada Emir Sahiti neoprezno starta na protivnika.

Pritisak Hajduka isplatio se na samom kraju prvog dijela, u drugoj minuti sudačke nadoknade, kada pogodak postiže Nikola Kalinić. Krovinović je poslao centaršut u kazneni prostor, Kalinić i Brekalo razmijenili su dupli pas, zatim Splićanin pokazuje 'nos' za gol i sjajnim udarcem pogađa uz samu stativu i dovodi Hajduk u vodstvo. S rezultatom 1:0 se otišlo na poluvrijeme.

Uragansko drugo poluvrijeme Bijelih

Odmah na početku drugog poluvremena Slaven je 'potpisao kapitulaciju'. Počeli su igrati otvoreno, nadigravati se sa Hajdukom, a Bijeli su to odlučili surovo kazniti. Na 2:0 povisio je Brekalo u 48. minuti, postigavši svoj prvijenac od dolaska među redove splitske momčadi. Kalinić je dugu loptu spustio prsima za Sahitija, ovaj napravio slalom među igračima Slavena, proslijedio za Brekala koji je mirno pogodio u bliži kut.

Samo tri minute nakon toga, Hajduk odlazi na tri gola razlike. Brekalo daje za Sahitija, ovaj 'lob' dodavanjem između linija pronalazi danas odličnog i sveprisutnog Kalika, koji izlazi sam pred vratara i mirno pogađa za potpuni raspad Slavena.

Rezultatski luksuz dozvolio je treneru domaćih da pruži priliku mladim igračima Hajduka, Hrgoviću i Čuiću, koji su zamijenili Moufija, odnosno Nikolu Kalinića posljednjih nešto više od pola sata, a oni te minute odlično koriste.

67. minuta donosi nam novi pogodak u mreži Slavena. Krovinović je prošao kroz sredinu, poslao na desnu stranu do Sahitija, ovaj fenomenalno 'vanjskom' dodaje do mladog Filipa Čuića koji matira vratara Suška. Bio je ovo hat trick asistencija Emira Sahitija koji je pružio još jednu odličnu utakmicu u bijelom dresu.

Do kraja utakmice tempo je očekivano opao, Hajduku je bilo dovoljno 4 gola, a igrači Slavena trudili su se da ne prime više pogodaka. Po jednu solidnu priliku još su imali Čuić i Krovinović, no te je udarce Ivan Sušak uspio 'ukrotiti'. Najbolja prilika za Slaven bila je na samom kraju utakmice, kada neopreznost Eleza koristi Mioč koji krade loptu i izlazi sam pred vratara Lučića, no puca pored vrata.

U sljedećem kolu Hajduk ide u goste posljednjoj momčadi prvenstva, Rudešu, dok će Slaven Belupo dočekati Istru 1961.

Festival penala u Velikoj Gorici pripao Rijeci

Bolju utakmicu za zatvaranje ovog 22. kola nismo mogli poželjeti. Apsolutna ludnica. 4 penala i 2 poništena gola.

Riječani su u ovaj susret ušli u jako dobroj formi, na posljednjih 5 utakmica u prvenstvu osvojili su odličnih 12 bodova. Sa druge strane, Goričani su upali u krizu rezultata, osvojivši samo jedan bod na prethodnih 5 susreta pred početak utakmice.

Rijeka je od početka preuzela inicijativu. Povratnik u HNL, nekad igrač Osijeka, Dinama i Lokomotive, Mirko Marić koji je stigao na posudbu iz Monze, danas je prvi put započeo u prvih 11 Željka Sopića. Prošlo kolo Marić je ušao protiv Istre posljednjih 30 minuta i postigao pogodak.

Upravo je Marić stvorio prvo veće uzbuđenje na utakmici, i to u osmoj minuti utakmice, kada bježi iza leđa obrane domaćih i pogađa za vodstvo Rijeke, no pomoćni sudac signalizira nedozvoljenu poziciju i gol biva poništen. Samo minutu nakon toga, Selahi opet upošljava Marića čiji udarac blokira obrambeni igrač Gorice.

Do 20. minute Rijeka je prijetila još dva puta. Jednom preko Nike Jankovića, čiji udarac obrana skreće u korner, zatim iz tog istog kornera Pjaca glavom prosljeđuje na drugu stativu, ali Radeljić kasni za djelić sekunde i lopta odlazi pored gola.

Pljusak koji je kroz utakmicu bivao sve jači, vrhunac je dostigao sredinom prvog dijela, kada su uvjeti za igru postali iznimno teški i od tada pa sve do kraja poluvremena nismo gledali pretjerano sadržajnu utakmicu.

Rijeka je u 31. minuti prisiljena napraviti zamjenu, ozlijedio se Niko Janković. Umjesto njega u igru je ušao Dejan Petrović.

Prvi udarac prema golu gostiju s Kvarnera Goričani upućuju tek u 44. minuti. Iz slobodnog udarca prijeti Jurić, no lopta odlazi tik preko grede.

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Radeljić pada u kaznenom prostoru Gorice i traži jedanaesterac, no sudac Duje Strukan daje znak da se igra dalje. Nedugo nakon toga, VAR soba pregledava situaciju i pozivaju Strukana da sam dođe potvrditi svoju prvotnu odluku. Nakon pregleda snimke, Strukan ipak pokazuje na jedanaesterac za goste iz Rijeke. Žuti karton za prekršaj na Radeljiću dobio je Ante Matej Jurić.

Pjaca prilazi bijeloj točki i preuzima odgovornost izvođača najstrože kazne. Oči u oči s vratarom Banićem, nekadašnji hrvatski reprezentativac loptu šalje preko gola i na poluvrijeme se odlazi s rezultatom 0:0.

Apsurdno drugo poluvrijeme

Drugo poluvrijeme počinje jednom bizarnom situacijom. Domaćini iz Velike Gorice dolaze do jedanaesterca. Najstrožu kaznu izvodi Jurić i po uzoru na svog prethodnika sa suprotne strane, Marka Pjacu, loptu šalje po sredini visoko iznad gola. Veliku priliku propuštaju Goričani.

Živnula je Gorica očito u drugom dijelu. Nakon centaršuta s lijeve strane, u 55.minuti udarce glavom Jurića i Leša sigurno brani Labrović.

Rijeka se budi u 62.minuti. Dugu loptu šalje Smolčić iz auta, netko od igrača Rijeke ju prosljeđuje do Obregona koji je ušao četiri minute ranije i pogađa za vodstvo gostiju, no kao i u prvom dijelu kod Marićevog pogotka, pomoćni sudac signalizira zaleđe i gol je opet opravdano poništen.

Novi prekid u 66. minuti. VAR soba zove glavnog arbitra Duju Strukana da pregleda jednu situaciju u kaznenom prostoru domaćih. Nakon pregleda snimke, Strukan primjećuje igranje rukom Matea Leša i dosuđuje treći jedanaesterac na utakmici, drugi za Rijeku.

Ovaj put odgovornost preuzima Obregon i sigurno pogađa u desnu stranu vratara Banića i dovodi goste u vodstvo.

74. minuta donosi nam čak treći kazneni udarac za Rijeku. Marko Pjaca u driblingu biva srušen od Maria Maloče. Obregon prilazi izvesti svoj drugi jedanaesterac. Ponovno hladnokrvno pogađa, samo sada u suprotnu stranu gola za razliku od prvog penala. Rezultat je 0:2 za Rijeku.

Do kraja utakmice ništa se specijalno nije događalo, vrijedi izdvojiti još pokušaje Ivanovića i Grgića koji nisu povećali prednost Riječana. Ostalo je konačnih 0:2.

U sljedećem kolu Gorica ide u goste Osijeku, dok će Rijeka niz dobrih igara nastojati produžiti domaćim susretom protiv Lokomotive.

Kopirati
Drag cursor here to close