Euro 2016 - Dan Dvanaesti

Hoće li i Hrvatska i Španjolska ugoditi X?

Sport / Nogomet | 21. 06. 2016. u 07:11 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva dana uzastopce svjedočili smo kako reprezentacije nalaze zajednički interes u odigravanju utakmica rezultatom 0:0. Francuzi i Švicarci, pa onda Englezi i Slovaci, odigrali su bez namjere da „talasaju“ prolazak dalje i time ubili svaku strast i neizvjesnost. Hoće li tako biti i večeras?

Hrabri Wales samljeo Ruse i oduzeo Englezima prvo mjesto

Wales piše povijest. Nakon nesretnog poraza od Engleza kao naručeni stigli su im sinoć Rusi, koji definitivno kandidiraju za najveće rekreativce na turniru. Ako ih danas Turci ili Ukrajinci ne preteknu, Ruse ćemo pamtiti samo po onom kasnom golu Englezima, koji je bio više plod sreće i engleske zbunjenosti, nego njihove pameti. Sve ostalo biti će za zaborav.

Naime, Rusi kao da su pitali Chrisa Colemana kako da se postave prema njegovim igračima, posebno je spora obrana Rusije počastila i previše puta napadače Walesa slobodnim prostorom na kojem je Bale mogao zasaditi i smilje s obzirom da se događalo da na 500 kvadrata nema nijednog Rusa!

Na kraju, samo tri gola u njihovoj mreži još ispadoše i malo. Ramsey, Taylor i Bale su zabili za nezapamćeno slavlje Zmajeva, koje je time veće jer su iza sebe ostavili Engleze na drugom mjestu. A ostaviti Engleze iza sebe je kao da su Velšani već osvojili turnir!

Bolest zvana dogovoritis s napadima foliritisa ili stvarna nemoć?

Možda nam je nestvarno izgledala mogućnost da će Englezi dopustiti Walesu da se okiti prvim mjestom u skupini, ali kako su tekle minute utakmice sa Slovačkom postalo je sve jasnije da beskrvna i nimalo konkretna Engleska ne namjerava ozbiljnije se pozabaviti slovačkim obrambenim zidom. Tako smo dobili još jednu teško probavljivu utakmicu, koja bi da nije bilo glasnih engleskih navijača bila manje zanimljiva od Labuđeg jezera bez labuda, jezera i zvuka.

Slovacima na kraju puna šaka brade i vjerojatni prolaz dalje, a Englezima drugo mjesto i sraz sa drugoplasiranim iz Grupe F, a to će, vrlo moguće biti Portugal. Tko zna, možda su si Englezi zakuhali kašu koja je prevruća za njihovo nježno nepce, a Wales je možda ovime postao potencijalni protivnik Hrvatske u osmini finala. Da bi se to dogodilo Hrvatska, kao prvo, treba izgubiti od Španjolske i biti treća u skupini. A za ostalo će se pitati i neki drugi.

Današnji program donosi četiri utakmice, po dvije u grupama C i D:

Sjeverna Irska – Njemačka

Ako se žele praviti Englezi, onda će Nijemci odigrati prijateljski sa Sjevernom Irskom i sa neriješenim rezultatom oboje proći u osminu finala. Ali, Nijemci nisu Englezi niti će to ikada biti, pa je ipak za očekivati da će Elf ovdje pritisnuti jače nego što su Francuzi ili Englezi „pritiskali“ svoje protivnike zadnjih par večeri.

No, hajde budi siguran da Nijemci zbilja mare za to što bi u slučaju neriješenog sa Sjevernim Ircima Poljska eventualno zauzela prvo mjesto ispred njih. U nesigurnim smo vremenima i ništa više nije sigurno, pa malo kada vrijede neke stare vrijednosti. Ali uzdajmo se ipak u onu da „Švabo je Švabo“.

Uglavnom, računica je jasna, pobjedom Njemačke, ona će zauzeti prvo mjesto, osim ako Poljaci ne razmontiraju Ukrajinu nekim nestvarnim rezultatom. Tada bi eventualno Njemačka bila druga u skupini. Ako Sjeverna Irska izbori neriješeno, imat će jedan od najboljih rezultata trećeplasiranih ekipa i sigurno će, s pozitivnom gol razlikom u tom slučaju, ići dalje.

Eventualna pobjeda Sjeverne Irske je, naravno, ravna senzaciji – i baca Njemačku tamo gdje teško da je ipak bila, ali bi i ona u najgorem slučaju išla dalje kao najbolja treća.

Ukrajina – Poljska

Ono što je trebao biti jedan od derbija zadnjeg kruga po grupama sada je tek mlaka voda u kojoj će se međusobno sastati organizatori zadnjeg Eura. Poljaci i neriješenim idu dalje, a Ukrajina bi donekle popravila dojam. Poljaci bi mogli dalje i uz minimalan poraz, i to direktno kao drugi, ukoliko Njemačka riješi Sjevernu Irsku.

Kao što smo gore napisali, eventualnim kiksom Njemačke otvara se mogućnost Poljacima da osvoje skupinu. Poljska bi eventualno ispala tek u slučaju da izgubi brutalnim rezultatom od otpisane Ukrajine i da se sve ostalo poklopi na njezinu štetu, uključujući i iznenađenje od strane Sjeverne Irske u srazu sa Njemačkom. Dakle, čisti SF.

Češka – Turska

Turci su na aparatima, ali postavlja se ipak pitanje – hoće li samo odraditi utakmicu ili će se ponašati poput Albanaca koji su u svoju slavu i čast svog naroda i zemlje koju predstavljaju svladali Rumunjsku i spriječili je da bude eventualno najbolja treća?

Hoće li Turci iz istih poriva kao Albanci pokušati pobijediti reprezentaciju koju su prije osam mjeseci tukli s 2:0 u gostima i time osigurali sebi put za baraž? S Češkom se dobro poznaju, Česi su ih tukli u Istanbulu u prvoj utakmici kvalifikacija, ali je otada Turska porasla, došla sebi i na kraju im vratila milo za drago.

Česima nedostaje vječno ozlijeđeni Rosicky, koji je fasovao ozljedu u meču s Hrvatskom i neće ga više biti na Euru. Bez njega Česi ostaju uglavnom radna reprezentacija, bez fantaziste. Pitanje je hoće li Turska igrati sa svojim fantazistom Ardom, koji je zadnjih dana u potpunom ratu s navijačima i turskom javnošću.

Češka bi pobjedom mogla preskočiti Hrvatsku. Za to joj je potrebno ne tako puno – pobjeda s 1:0 i istovjetni poraz Hrvatske od Španjolske. Uz još jedan uvjet – da se ne naprimaju žutih kartona, jer na listi fair-playa, koja bi u tom slučaju odlučivala, Česi imaju dva žuta manje od Hrvata. U slučaju pobjede Češke 2:0, a da u Bordeauxu bude 1:0 za Španjolsku, dalje idu Česi zbog gol razlike. Kao nikad do sada, Hrvatska zapravo navija za Turke. I zaziva njihov dišpet.

Hrvatska - Španjolska

Pobijedi li Njemačka Sjevernu Irsku već prije početka utakmice sa Španjolcima u Bordeauxu će Hrvati slaviti prolazak dalje. Već tada bi Albanija i Sjeverna Irska postale lošije trećeplasirane reprezentacije od Hrvatske – i izabranici Zdravka…ovaj, Ante Čačića bi se borili za ono što im najviše odgovara. Hrvati i sudbina nisu baš prijatelji i svaki odabir znao se do sada pokazati kao koban.

U trenutnoj situaciji se čini da uopće ne bi bilo loše završiti treći u skupini, jer bi onda Hrvatska možda igrala sa Walesom. Ali, zaboravlja se da bi, u određenim okolnostima i s obzirom na ostale rezultate, Hrvatska kao trećeplasirana mogla završiti i s Francuzima. A nitko ne želi domaćine u osmini finala! Dakle, neodlučen bi bio manje zlo, jer čak i da se tako potrefi  tko garantira da Wales u ovom trenutku nije zapravo tvrđi orah od već provjerenih i dvaput isprobanih Talijana? Da, Talijani su vjerojatan protivnik ukoliko Hrvatska završi druga.

A druga će završiti bilo kojim neriješenim rezultatom sa Španjolcima, ali i porazom, no samo u slučaju da u isto vrijeme Turska naudi Češkoj i otkine joj barem bod. Tako bi Česi i Turci ispali s turnira, spakirali kufere i rekli – Adieu, France! A Hrvatska bi mogla odmah krenuti spremati taktiku za utakmicu protiv prekomorskih susjeda.

Španjolci su prije četiri godine bili kobni za Bilićevu Hrvatsku. Tada je Hrvatskoj, doduše, trebala minimalna pobjeda da se plasira dalje. Ispostavilo se da su Španjolci i uz taj poraz mogli proći dalje, ali su ipak kasnim golom Navasa iz sumnjive pozicije koja i danas miriše na zaleđe poslali Hrvatsku kući, a sebe i Talijane ostavili u turniru, pokazat će se kasnije –  da bi ih ponizili u finalu s 4:0. A da je Rakitić svladao Casillasa onim udarcem glavom ili da je sudac vidio prekršaj nad Ćorlukom i sudio penal, tijek povijesti bio bi drukčiji.

Ipak, prošlo je dosta otada i Španjolska i Hrvatska imale su u međuvremenu svoje mijene.

Hrvatska najavljuje kako će protiv Španjolske, unatoč svemu, ići na pobjedu, a Vicente Del Bosque, koji je zapravo presretan već izborenim prolaskom, mogao bi na teren poslati šarolik sastav, bez nekoliko udarnih igrača, makar je teško reći tko je u Furiji udaran, a tko zamjenski.

Toplo se nadamo da će, pokažu li se Nijemci ipak nešto odlučnijima nego što su se pokazali Francuzi ili Englezi, uz spoznaju da nijedna reprezentacija ne može ispasti iz daljeg natjecanja, Hrvatska i Španjolska odigrati jedan meč s dobrim akcijama, vrhunskim potezima i golovima. Toga nam je, naime, već počelo jako nedostajati na ovom Euru.

I da će time najaviti da tko ih god dočeka u osmini finala neće biti favorit.

Kopirati
Drag cursor here to close