Analiza

EURO 2024 - Hrvatska je uvijek najbolja kad je najteže

Činjenica je da su Vatreni odigrali malo ispod razine, ali su i dalje u igri. To dovoljno govori o veličini i kvaliteti ove reprezentacije.
Sport / Nogomet | 24. 06. 2024. u 10:13 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju večeras očekuje ključna utakmica. Ishod susreta s Italijom odlučit će sudbinu Vatrenih na ovogodišnjem Euru. Mnogi eventualno ispadanje povezuju s posljednjim nastupom kapetana Modrića, najboljeg hrvatskog igrača u povijesti. No, igrači o tome ne razmišljaju, a i nema potrebe zamarati se negativnim ishodima.

Istina, Vatreni su svoje navijače "razmazili" sjajnim nastupima na posljednja dva Svjetska prvenstva i nastupom u Ligi nacija, ali isto kao i ovaj Euro, uspjesi na tim natjecanjima nisu dolazili lako.

Hrvatska je još "živa"

Preveliki se negativizam nadvio nad Hrvatima zbog dva slaba nastupa protiv Španjolske i Albanije, ali pitanje koje se postavlja je, je li zaista potrebno donositi zaključke prije nego sve bude poznato?

Činjenica je da su Vatreni odigrali malo ispod razine, ali su i dalje u igri. To dovoljno govori o veličini i kvaliteti ove reprezentacije. 

Neke se igrače šalje u raniju mirovinu, priče da Brozović i Modrić postaju teret reprezentaciji su smiješne. To su igrači koji su svojoj zemlji donijeli veliku radost posljednjih šest godina. Očekivano je i da njih dvojica povežu nekoliko loših dana, ipak su u poznim godinama karijere.

Senatori donose prevagu

No, to su igrači na koje se "kladite" kada "gori". Mladima treba dati više šanse, to je apsolutno točno, ali senatori moraju biti ti koji će ostati hladne glave u ključnim trenucima.

Izbornik Dalić, najuspješniji i najbolji hrvatski strateg u povijesti, već po mnogim navijačima postaje ''višak'' i netko tko treba otići. Malo ih zaboravlja da je taj čovjek njihovoj domovini donio tri medalje u posljednjih šest godina. Rusko srebro, katarska bronca, srebro u Ligi nacija odjednom se zaboravljaju.

Ono što plijeni kod ovog izbornika je mirnoća i ''hladna'' glava, koja je u konačnici Hrvatima i donosila sve uspjehe. Svjestan je i Zlatko da nešto ne ''štima'' te je za očekivati da će posegnuti za nekim radikalnijim promjenama večeras, što bi bilo ubacivanje Sučića u početnu postavu, kao i Maria Pašalića.

Sreća je okrenula leđa

Hrvatska je do uspjeha uvijek dolazila trnovitim putem i sreća je dosta puta igrala ulogu u svemu. U konačnici, plasman u Katar je došao sretnim autogolom Rusije na prepunom i kišom okupanom Poljudu. Japan je ispao od Hrvatske uz dosta nesreće, puno se puta vraćalo iz rezultatskih deficita.

Došlo je razdoblje kad je i sreća okrenula leđa. Rezultat protiv Španjolske ne pokazuje pravu sliku te utakmice, a još manje susret protiv Albanije. No, sreću treba i zaslužiti jer kako se kaže, sreća prati hrabre.

Stoga, navijači Hrvatske ne trebaju i ne smiju gubiti nadu. Sve što je potrebno je da pred malim ekranima i na tribinama stadiona u Leipzigu budu strpljivi i rade ono što najbolje znaju, a to je srčano bodriti i podržavati Vatrene.

Pustimo izbornika da radi svoj posao

Ne treba izigravati izbornike, Dalić je zadužen za to. Kako je i bezbroj puta rekao, odgovornost je na njemu, a ako navijači odrade svoj dio, ostalo treba prepustiti onome tko je najbolji u tome.

Sigurno treba očekivati odgovor Hrvatske jer bod u dvije utakmice nije realno stanje ove momčadi. Ovo je ekipa koja može doći do najbolje četiri momčadi Europe, a sreću će izazvati hrabrom igrom, koja će neupitno večeras biti pružena.

Italija je redovna "mušterija" Vatrenima i ne igra bajno. Stoga, ne treba se pretjerano brinuti. Treba vjerovati kako će igrači pružiti sjajnu predstavu i desetine tisuća Hrvata po njemačkim ulicama te milijune pred malim ekranima obradovati pobjedom u ključnoj utakmici i da ćemo ih gledati u osmini finala, a u eventualnom susretu protiv Švicarske otvara se put do četvrtzavršnice, gdje je onda sve moguće.

 

Kopirati
Drag cursor here to close