Neću, neću dijamante...

Kako su Dinamo i Lokomotiva 'hladno' ignorirali milijune eura

Dinamo više nije klub koji očajno treba novac. Samo u posljednjih pet godina Dinamo je zaradio nevjerojatnih 175 milijuna eura od transfera. Nitko od klubova iz regije nije ni blizu.
Sport / Nogomet | 03. 02. 2022. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački nogometni klubovi Dinamo i Lokomotiva odbili su u siječnju višemilijunske iznose za Mislava Oršića (Dinamo) i Lukasa Kačavendu (Lokomotiva). Radilo se o novcima koje gotovo svi klubovi iz regije mogu samo sanjati.

Službena ponuda Burnleya za Oršića od 8-9 milijuna eura zadovoljila je apetite čelnika Dinama, ali ne i uvjeti plaćanja engleskog premierligaša pa je sve propalo, a ubojiti napadač s Modrima je potpisao novi ugovor.

"Ne mogu sakriti niti želim demantirati svoju želju za prelazak u engleski klub. Premier liga je vrh ligaškog nadmetanja u svijetu. Bio sam spreman dati sve od sebe da pokušam pomoći Burnleyu da i sljedeće godine igra Premier ligu", kazao je Oršić nakon što je pristao na ostanak u Dinamu.

"Tko god je igrao nogomet ili je aktivan navijač i pratitelj nogometa razumije o čemu govorim. Ipak, sportski razlog i šlag na torti moje karijere jest želja kluba da ostanem. Shvatio sam poruku upućenu meni, a i navijačima našeg kluba. Idemo po naslov!", kazao je.

Što se tiče mladog talenta Kačavende, on je odbio je otići u talijansku Genovu.

Lokomotiva je dobila ponudu od nestvarnih osam milijuna eura, no Kačavenda nije htio otići put Italije.

"Najprije je na Kajzericu stigla odštetna ponuda od pet milijuna eura, ali Lokomotiva je to odmah odbila. No, Genoa je bila uporna, pa je predzadnjeg dana prijelaznog roka “pojačala” ponudu, Lokomotiva je bila zadovoljna tom novom ponudom i sve je ostalo na meni. U dogovoru s obitelji i menadžerom, odbio sam tu ponudu, jer mi se ne sviđa situacija u kojoj se Genoa nalazi, predzadnja je na ljestvici. Istina je da ima projekt ostanka, međutim u slučaju neuspjeha, baš mi se i ne igra sljedeće sezone u drugoj talijanskoj ligi", otkrio je Kačavenda tih dana za Sportske novosti.

Kačavenda kaže kako mu je oduvijek bio san igrati za Dinamo, ali ni prelazak na Maksimir u ovome trenutku ne čini mu se pametnim potezom, jer želi igrati, razvijati se, a ne sjediti na klupi.

Naravno, kad jedan mlad igrač tako zrelo razmišlja i sluša savjete starijih, svake je hvale vrijedno.

No, nije uvijek mladom nogometašu lako odoljeti zovu milijuna i prizvuku imena nekog poznatog kluba, posebno jer o tome često odlučuju njihovi agenti. A znano je da nogometni menadžeri nerado ispuštaju milijune iz ruku.

U kontekstu ova dva zanimljiva slučaja nameće se pitanje kako bi klubovi postupili da ih i dalje kontrolira Zdravko Mamić?

Mamić je ostao zapamćen kao menadžer koji je isposlovao veliki broj sjajnih ugovora za igrače Dinama, čak i za one koji su još bili u fazi 'dečko koji obećava'.

Mnogi od njih (Modrić, Eduardo da Silva, Kovačić, Brozović, Lovren, Vida, Vrsaljko, Brekalo, Sosa, Olmo, Gvardiol, Majer...) nastavili su igrati na najvišoj razini, dok je jedan broj mladića koji su (ipak) prerano otišli - potonuo (Alen Halilović, Ante Ćorić, Filip Benković, Jozo Šimunović, Ivan Šunjić, ...).

Igrači kao što su Tin Jedvaj, Marko Pjaca, Nikola Moro ili Marko Rog su, kažimo tako, 'nešto između'.

Uglavnom, samo u posljednjih pet godina Dinamo je zaradio nevjerojatnih 175 milijuna eura od transfera (zaključno s odlaskom Lovre Majera u Rennes). Nitko od klubova iz regije nije ni blizu.

Naravno, ne pune samo prihodi od transfera Dinamovu blagajnu. Tu su i novci zarađeni od međunarodnih nastupa, Liga prvaka i Europska liga, kao i sponzorski ugovori.

Kad se sve zbroji, onda nije veliki problem odbiti deset milijuna od Burnleya ili osam od Genove. Barem što se tiče Dinama. Potez Lokomotive da zadrži Kačavendu umjesto da uzme milijune je uistinu prava sportska priča, a ukoliko se mladić bude razvijao kao do sada, taj novac neće im pobjeći iz ruku... 

Kopirati
Drag cursor here to close