Anketa koja je podigla veliku prašinu

Nagelsmann: Ovo je čisti rasizam!

Nakon ankete i "priče" o reprezentaciji Njemačke, reagirao je i izbornik reprezentacije Julian Nagelsmann, tvrdeći kako je anketa "rasistička".
Sport / Nogomet | 03. 06. 2024. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna anketa u Njemačkoj je ovih dana podigla veliku prašinu. Anketa njemačkog javnog servisa ARD-a u kojoj je više od petine ispitanika iskazalo želju da u njemačkoj reprezentaciji igra više bijelaca.

Sportski direktor pomenute TV kuće, Karl Valks se "ogradio" tvrdeći kako je užasnut rezultatima ankete, koja pokazuje kakva je društvena situacija danas.

Radi se o dokumentarnom filmu "“Unity, justice and diversity – The national team between racism and identification”, u kojem je istraživanje pokazalo kako bi 21 posto Nijemaca željelo vidjeti više "bijelih" igrača.

"Naš novinar Philipp Awounou suočio se s tvrdnjom da je na nogometnom terenu premalo "pravih" Nijemaca. Ovu priču namjerno nismo htjeli ispričati kroz neke anegdote i slično već smo se oslonili na čvrste podatke. Zbog toga smo naručili ovo istraživanje od naših kolega iz Infratest Dimapa," rekao je sportski direktor Karl Valks.

Nakon ankete i "priče" o reprezentaciji Njemačke, reagirao je i izbornik reprezentacije Julian Nagelsmann, tvrdeći kako je anketa "rasistička".

"Ludo je to što su uradili... Takvo pitanje postaviti na televiziji... Bio sam šokiran kada sam vidio! Igramo Europsko prvenstvo u našoj zemlji , treba da budemo svi zajedno, da se fokusiramo i pokušamo da dođemo do uspjeha. Nadam se da više nikada neću morati da čitam o ovakvim usr.... anketama. To je bio čist rasizam! Moramo pod hitno da se probudimo! Apsurdno je to što su uradili. Treba da radimo na ujedinjenju, a ne da se dijelimo na takav način. Ovo je bilo samo kontraproduktivno. Radimo da zajedno postignemo velike stvari, dati ćemo sve od sebe da cijela Njemačka stane iza nas, bez obzira na ovo".

Kontroverzna anketa došla je samo nekoliko tjedana nakon što je glavni opskrbljivač opreme za reprezentaciju Adidas bio prisiljen zabraniti navijačima da kupuju personalizirane dresove s brojem "44", nakon što su mediji istaknuli njihovu sličnost sa simbolom koji su koristile nacističke SS jedinice u Drugom svjetskom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close