hrvatska na eurima

Od Turske do Turske: Hrvatska nikad ne gubi prvu utakmicu!

Sport / Nogomet | 11. 06. 2016. u 14:16 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska reprezentacija svoj nastup na ovogodišnjem Euru otvorit će u nedjelju utakmicom protiv Turske u Parizu.

Hrvati su uoči ove utakmice favoriti i to s razlogom. Vatreni imaju kvalitetniji sastav, imaju zvijezde koje igraju u najboljim klubovima, a na njihovoj strani je i tradicija. Naime, Hrvatskoj će ovo biti peti nastup na europskim prvenstvima, a u prva četiri nastupa nije izgubila nijednu utakmicu.

Hrvatska – Turska 1:0 (11. 6. 1996.)

Zanimljivo, točno na današnji dan prije 20 godina Hrvatska je imala povijesni nastup na velikim natjecanjima i to upravo protiv Turske. U Nottinghamu se Hrvatska dugo mučila protiv Turske i kad se činilo da će završiti 0:0, četiri minute prije kraja Aljoša Asanović dao je maestralnu loptu Goranu Vlaoviću. Ovaj je prošao Alpaya Ozalana, koji ga nije htio srušiti, zbog čega je imao problema u domovini, te matirao Rustua Recbera.


1996 (June 11) Croatia 1-Turkey 0 (European... by sp1873

Hrvatska – Švicarska 0:0 (13. 6. 2004.)

Na sljedeći nastup na europskim prvenstvima Hrvati su čekali osam godina. Momčad koju je vodio Otto Barić nije bila krcata plemenitim igračima, ali navijači su svejedno imali velika očekivanja. Stoga je razočaranje bio remi 0:0 sa Švicarcima, koji nisu bili tako dobra reprezentacija kao danas.

Još je veće razočaranje bilo to što su Švicarci skoro cijelo drugo poluvrijeme igrali s igračem manje. Ipak, iz današnje perspektive gledano ta Hrvatska bila je jako limitirana momčad u kojoj su važnu ulogu imali solidni, ali ništa više od toga igrači (Mornar, Šokota, Rosso, Tokić…).

Hrvatska – Austrija 1:0 (8. 6. 2008.)

Slaven Bilić je u Austriji i Švicarskoj imao odličnu momčad, koja bi bila i jača da se Eduardo nije teško ozlijedio te godine. Hrvatska je u svojoj skupini bila stopostotna, a pobjeda nad domaćinom bila je njihova najslabija utakmica.


2008 (June 8) Austria 0-Croatia 1 (European... by sp1873

Luka Modrić donio je pobjedu Hrvatskoj golom iz jedanaesterca u četvrtoj minuti, a za očuvanje tog rezultata najzaslužniji je Stipe Pletikosa. Hrvati su se nakon toga razigrali, dobili Nijemce, razbili Poljake s drugom postavom, da bi ih u četvrtfinalu zaustavila Turska.

Hrvatska – Republika Irska 3:1 (10. 6. 2012.)

Svaki put kada bi dobivala prvu utakmicu Hrvatska je igrala četvrtfinale, ali ta tradicija prekinuta je na zadnjem Euru. Hrvatska je svladala Irce, ali je ispala u skupini završivši iza Italije i Španjolske, koji su kasnije igrali finale. Mario Mandžukić zabio je dva gola, a jedan je dodao Gabeljanin Nikica Jelavić. Bile su to i zadnje utakmice u kojima je Hrvatsku vodio Slaven Bilić.

Hrvatska 1-3 na svjetskim prvenstvima

Učinak Hrvatske u prvim kolima na svjetskim prvenstvima nešto je lošiji. Hrvatska je otvarajuću utakmicu dobila 1998. u Francuskoj kada je svladana Jamajka (3:1), no na sljedeća tri turnira svaki put bi gubila prvu utakmicu. U Japanu 2002. slavio je Meksiko, a u Njemačkoj 2006. i Brazilu 2014. Brazil.

Kopirati
Drag cursor here to close