Favoritima mrvice

VIDEO I Ošišani Salah za bod Egipta, blamaža Gane

Na kraju ne da Egipat nije pobijedio, nego se skoro dogodilo jedno od najvećih iznenađenja na Afričkom Kupu nacija ikada.
Sport / Nogomet | 15. 01. 2024. u 01:10 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri utakmice tri iznenađenja. Tako se u najkraćem može rezimirati dan na Afričkom Kupu nacija. Sve ono što krasi Afrički nogomet mogli smo vidjeti kroz utakmice u nedjelju.

Prvo su u Abidjanu igrali susret skupine A Nigerija i Ekvatorijalna Gvineja. Imaju za čime žaliti reprezentativci Nigerije jer su bili bolji, jer su stvorili više prilika u drugom dijelu, ali što im to vrijedi kada nisu osvojili više od boda. Još jednom se pokazalo kako je obrana
lošiji dio ekipe, što je iskoristio Iban Salvador koji igra u Poljskoj, ali drugu ligu.

Ekvatorijalna Gvineja je vodila dvije minute prije nego što će velika zvijezda ovog turnira, Victor Osimhen pogoditi glavom za 1:1. U drugom dijelu se uglavnom igralo pred golom Ekvatorijalne Gvineje, ali su Osimhen i društvo propustili nekoliko prilika

Video: Nigerija - Ekvatorijalna Gvineja 

Nakon toga na red dolaze utakmice skupine B. U prvoj su svi očekivali da Salah i društvo osvoje tri boda bez većih problema protiv Mozambiquea, ali ne ido to baš tako. Na kraju ne da Egipat nije pobijedio, nego se skoro dogodilo jedno od najvećih iznenađenja na Afričkom Kupu nacija ikada.

Egipat je poveo rano golom, Mohameda, međutim, u tri minute se ova selekcija našla u ogromnim problemima. Prvo je u 55. minuti, nakon centaršuta Macandza pogodio za 1:1 Witi. Witi inače nosi dres Nacionala u Portugalu. Egipćani se nisu oporavili od šoka a stigao je novi. Clésio, igrač Honke je zabio manirom provjerenog napadača. Za samo tri minute Mozambique je vodio 1:2. I vodio je sve do 97. minuti, kada je dosuđen jedanaesterac za Egipat. Ošišani Salah je uz stativu nekako provukao loptu i spasio blamaže Egipta.

Video: Egipat - Mozambique 

I dok je Egipat nekako izvukao bod, Gana je doživjela veliki udarac. Zelenortski Otoci su bili "krvnici". Chris Hughton nije nepoznato trenersko ime, gledali smo na terenima u Engleskoj i sebi ovakav "luksuz" jednostavno ne bi trebao dozvoliti. Malo je promiješao sastav, ostavio Inaki Williamsa na klupi, Kudusa nije bilo zbog ozljede i jednostavno protivnik je iskoristio svoju priliku.

Na iznenađenje je "zamirisalo" u 17. minuti. Jovane Cabral (Salernitana) je šutirao, Ofori je odbio loptu, ali samo do čovjeka sa solidnim MLS iskustvom, Monteira koji ne propušta veliku priliku. Ashimeru je efektno pogodio u 36. minuti, ali je VAR poništio gol. Ipak, drugi gol iz 55. minuti je priznat, tu nije bilo dileme, nakon kornera je zabio Djiku.

Jedni i drugi su tražili tri boda, igralo se otvoreno i na kraju je presudila katastrofalna reakcija obrane Gane u 93. minuti. Poklon je u gol za veliku pobjedu pretvorio Garry Rodrigues.

Video: Gana - Capo Verde 
Kopirati
Drag cursor here to close