Argentina i Brazil u centru pažnje

Počinje Copa America

Naravno da će i na ovom turniru u centru pažnje biti Argentina s Messijem, Di Marijom, Otamendijem, Martinezom, Mac Allisterom, De Paulom. Ovo je za svjetske prvake prvo veliko takmičenje, nakon Katara.
Sport / Nogomet | 20. 06. 2024. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realno, ona izvorna Copa America je prestala to biti 1993. Kada je broj sudionika s uobičajenih deset porastao za još dvije selekcije. U Ekvadoru su to bile Meksiko i SAD.

Od tada do danas Copa je sve više izlazila iz svojih okvira. Zbog malog broja reprezentacija unutar CONMEBOL-a, ova federacija je sa svakim novim turnirom slala nove pozivnice. Tako će Meksiku ovo biti 11. nastup na prvenstvu Južne Amerike Kostariki šesto, SAD-u peto, Jamajci treće, a Panami drugo.

Sada je tu već 16 reprezentacija 

Dvaput je na turniru sudjelovao Japan, jednom Katar, Honduras i Haiti, a debitantski nastup na ovom turniru imat će Kanada. Ovo je drugi put da se turnir organizira izvan Južne Amerike, ponovo nakon 2016. godine. I ono što je posebno zanimljivo, opet ovogodišnja Copa dolazi u jeku Europskog prvenstva i nema sumnje da će ostati u sjeni, baš kao što je to bio slučaj i prošli put. Posebno prvi krug takmičenja.

Naslov prvaka Argentina koja je poravnata sa selekcijom Urugvaja, jedna i druga imaju po 15. titula, dok je Brazil tek na devet. Urugvajci su više od pola titula (osam) osvojili prije Drugog svjetskog rata, a jedini naslov u 21. stoljeću je onaj iz 2011. godine.

Kako to već biva kod Amerikanaca 14 gradova sa svojim ogromnim stadionima je spremno. Finale se igran na Floridi, 14. narednog mjeseca. Od "gostujućih" selekcija Kanada je smještena u skupinu A, Meksiko i Jamajka su u skupini B, Kostarika u skupini dok su domaćini Amerikanci u skupini C, s Panamom. U četvrtfinale prolaze po dvije najbolje iz svake skupine.

Argentina i Brazil u centru pažnje

Naravno da će i na ovom turniru u centru pažnje biti Argentina s Messijem, Di Marijom, Otamendijem, Martinezom, Mac Allisterom, De Paulom. Ovo je za svjetske prvake prvo veliko takmičenje nakon Katara, za Messija nakon dolaska u MLS. Brazil predvodi Realov napadački trojac, prije svega Vinicius Junior i Rodrygo te mladi, 17-godišnji wunderkind Endrick. Koliko Brazilci imaju jaki napad potvrđuju imena poput Raphinhe (Barcelona), Gabriela Martinellija (Arsenal), Savija (Girona) i drugih.

Federico Valverde, Darwin Nunez, Rodrigo Bentancur, Giorgian de Arrascaeta, Facundo Pellistri, Manuel Ugarte i neumorni Luis Suarez predvode Urugvaj na koji također treba obratiti pažnju.

Račune bi favoritima mogla pomrsiti Kolumbija, dok će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći domaćini, Amerikanci.
Turnir otvaraju Argentina i Kanada u dva sata ujutro po našem vremenu.

Skupina A: Argentina, Čile, Peru, Kanada
Skupina B: Meksiko, Ekvador, Venezuela, Jamajka
Skupina C: USA, Urugvaj, Panama, Bolivija
Skupina D: Brazil, Kolumbija, Paragvaj, Kostarika

Kopirati
Drag cursor here to close