EURO 2024

Predstavljamo skupinu E: Hagi i Puscas zajedničkim snagama po senzaciju prvenstva

Vrijedi napomenuti kako je Ianis Hagi sin legendarnog oca Gheorghea, najboljeg strijelca rumunjske reprezentacije u povijesti, dok George Puscas nema dodirnih točki s legendarnim Mađarom, Ferencom, iako na prvu može djelovati drukčije.
Sport / Nogomet | 12. 06. 2024. u 09:02 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina E ovogodišnjeg EURA će vjerojatno ponuditi i najmanje zanimljiv nogomet. Uz Belgiju, koja je apsolutni favorit skupine, svoje su mjesto pronašle i selekcije Ukrajine, Rumunjske te Slovačke. Ukrajinci imaju mladu momčad koja ima dosta talenta, dok preostale dvije vjerojatno neće ponuditi atraktivnu igru, osim ako Hagi i Puscas ne odluče drugačije.

BELGIJA

Reprezentacija koja se nalazi u nezgodnoj situaciji. Smjena generacija nije odrađena na vrijeme, što bi mogli trpjeti rezultati protiv ozbiljnijih ekipa kako natjecanje bude odmicalo. Trenutno izbornik Tedesco posjeduje par senatora koji moraju igrati, dok se mlade nade tek adaptiraju igri na velikim natjecanjima.

Najveći uspjesi Belgije, kada je EURO u pitanju, sežu u daleku prošlost. Osvojili su dvije medalje, broncu 1972. godine, gdje su bili domaćini na 4. europskoj smotri u povijesti. Također, sustav natjecanja je bio takav da je sadržavao samo četiri momčadi, te ova medalja i ne znači nužno veliki rezultat.

Druga medalja na europskoj smotri dolazi osam godina kasnije, na EP u Italiji 1980. godine. Tu su Belgijci, u konkurenciji od osam ekipa osvojili srebro. Poraženi su u finalu od Zapadne Njemačke.

Suša od nastupa na europskoj smotri

Zanimljivo, nakon toga na europskim prvenstvima nisu participirali sve do 2000. godine, kada su se spletom okolnosti našli u elitnom društvu zbog domaćinstva koje su dobili.

Nakon toga su čekali 16 godina za novi nastup na EURU, a on je došao 2016. godine u Francuskoj. Tu su prošli grupu i ispali u četvrtfinalu od reprezentacije Walesa. Isto im se dogodilo i četiri godine kasnije, gdje su u četvrtzavršnici poraženi od Italije koja se kasnije okrunila naslovom europskog prvaka.

Na ovo natjecanje dolaze kao prvi u kvalifikacijama. Osvojili su 20 bodova, a iza sebe ostavili reprezentacije Austrije(19), Švedske(10), Azerbajdžana(7) i Estonije(1).

Bez Courtoisa i Batshuayija

Trenutni izbornik Domenico Tedesco kormilo reprezentacije je preuzeo prije godinu dana. Na popis od 26 igrača nije svrstao legendarnog vratara Thibauta Courtoisa, koji se neće naći na europskoj smotri još od davne 2012. godine. Također, svoje mjesto u 26 veličanstvenih nije pronašao ni napadač Michy Batshuayi.

De Bruyne i Lukaku predvode ekipu

Glavne violine su bez dvojbe Kevin de Bruyne i Romelu Lukaku. Veznjak Manchester Cityja će biti srce ekipe od kojega će kretati sve akcije i proigravanja kojima će tražiti robusnog napadača Rome, Romelua Lukakua, koji iza sebe ima dobru sezonu u dresu Vučice.

U 32 kola talijanske Serie A upisao je 13 pogodaka i pridodao tri asistencije. Njegova će rezerva biti mladi napadač RB Leipziga, Lois Openda koji je u 34 utakmice Bundeslige upisao impozantna 24 gola uz sedam dodavanja za gol.

Teže posjedu

Težit će igri kroz posjed i kompaktnu organizaciju napada. Nisu momčad koja ispucava lopte, već uz de Bruynea i par momaka, poput Tielemansa, Carrasca i Trossarda kreiraju prilike i traže Lukakua koji spremno čeka svako dodavanje.

Belgijci su definitivno favoriti ove grupe i sve osim prvog mjesta bilo bi veliko razočaranje. Također, otvaranjem ždrijeba nudi im se put čak do polufinala, ali ostaje za vidjeti kako će ova polovična smjena generacija odgovoriti najvišim naporima europskog nogometa.

UKRAJINA

Mlada momčad koja kroz nekoliko godina može pisati lijepe priče u reprezentativnom nogometu. Talenti poput Mudryka, Dovbyka, Tsygankova i Lunina se tek trebaju uigrati i onda bi mogli činiti jednu od opasnijih selekcija Europe.

Prvi nastup na velikoj smotri 2006. godine

Njihovo prvo veliko natjecanje bilo je 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, gdje su stigli do četvrtfinala, kada su ispali od Italije.

Prvi EURO 2012. godine

Na EURU se prvi put pojavljuju 2012. godine, kada dijele domaćinstvo s reprezentacijom Poljske. Skupina sačinjena od selekcija Francuske, Engleske i Švedske je bila preteška te su tadašnji domaćini svoj nastup završili nakon uvodne tri utakmice.

Od tog prvenstva su našli svoje mjesto na svakoj europskoj smotri. 2016. u Francuskoj su također ispali u skupini, da bi 2020. godine izborili četvrtzavršnicu te ispali od Engleza, koji su kasnije došli do finala.

Preko Bosne i Hercegovine do Njemačke

U Njemačku dolaze turbulentnim putem. Bili su treći u kvalifikacijskoj skupini, iza Engleske i Italije s kojom su imali i isti broj bodova, ali su svoj put na 4. EURO zaredom tražili kroz dodatne kvalifikacije. Tu su uspješno svladali Bosnu i Hercegovinu te Island, obje s po 2:1 rezultatom i došli u skupinu iz koje objektivno mogu proći.

Solidno su popunjeni na svim pozicijama, nekolicina igrača igra u jakim europskim klubovima. Konkurencija u vidu Slovačke i Rumunjske im ne bi trebala predstavljati problem, tako da drugo mjesto je sasvim realno stanje stvari za Ukrajince.

RUMUNJSKA

Njihovi najbolji dani sežu u daleku prošlost. Vrijedi spomenuti generaciju Hagija i Popescua koja je djelovala posljednjih desetak godina dvadesetog stoljeća. Najbolji su rezultat napravili na Svjetskom prvenstvu 1994. gdje su stigli do četvrtfinala, a onda ih je u triler utakmici eliminirala Švedska nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Na EURU najbolji rezultat bilježe 2000. godine, kada prolaze skupinu sastavljenu od Njemačke, Portugala i Engleske, no Italija je u četvrtfinalu bila prejaka za Rumunje.

Ovo im je 6. nastup na europskoj smotri, a od te 2000. ništa posebno nisu pravili. 2004. i 2012. godine nisu nastupili, dok su 2008. i 2016. godine svoj nastup okončali već nakon grupne faze.

Kvalificirali se bez poraza

Kvalifikacije su odradili fenomenalno, ne upisavši niti jedan poraz u deset utakmica. Završili su kao prvi sa šest pobjeda i četiri remija u skupini sa Švicarskom, Izraelom, Bjelorusijom, Kosovom i Andorrom), a od najpoznatijih imena vrijedi izdvojiti duo Hagi-Puscas koji će prijetiti protivničkim vratima, dok obrambenu liniju čvrsto drži igrač Tottenhama, branič Radu Dragusin.

Hagi i Puscas po iznenađenje

Vrijedi napomenuti kako je Ianis Hagi sin legendarnog oca Gheorghea, najboljeg strijelca rumunjske reprezentacije u povijesti, dok George Puscas nema dodirnih točki s legendarnim Mađarom, Ferencom, iako na prvu može djelovati drukčije.

Rumunji će svoju sudbinu vjerojatno određivati u zadnjem kolu, u direktnom sudaru sa Slovačkom koja će biti glavni konkurent za poziciju broj tri.

Uzevši u obzir da će Belgija i Ukrajina vrlo vjerojatno u tom trenutku imati po šest bodova, ostalima će ostati nada treće mjesto koje potencijalno vodi u eliminacijsku fazu, ali ju isto tako ne garantira.

Stoga, ne treba iznenaditi ako Rumunji svoj put opet završe nakon samo tri odigrane utakmice.

SLOVAČKA

Vjerojatno najlošija reprezentacija ove skupine, uzevši u obzir imena na papiru. Oni će nastupiti na svom trećem EURU zaredom i ujedno trećim od svog osamostaljenja. 2016. godine su uspjeli izboriti nokaut fazu, slavljem protiv Rusije i remijem protiv Engleske, dok su pretrpjeli poraz od Walesa. Nakon toga ždrijeb ih je spojio s Njemačkom, koja ih je s komotnih 3:0 poslala kući.

Iako su na Europskom prvenstvu nastupili tek 2016., prvi nastup na velikim natjecanjima je bio 2010. godine na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Tu su također prošli grupu kao drugi, a onda ih je izbacila Nizozemska u osmini finala.

Na ovo natjecanje dolaze kao drugi u kvalifikacijama. Ispred njih je završio savršeni Portugal, koji je osvojio maksimalnih 30 bodova u deset utakmica, dok su Slovaci upisali 22 osvojena boda. Ostavili su iza sebe Luksemburg(17), Island(10), Bosnu i Hercegovinu(9) te slabašni Lihtenštajn(0).

Kao glavne zvijezde u ovoj momčadi ističu se Milan Škriniar, nekadašnji stoper milanskog Intera koji trenutno brani boje francuskog PSG-a. Između vratnica će svoje mjesto naći Martin Dubravka, rezervni vratar Newcastlea, koji je zbog ozljede Nicka Popea dobio povjerenje trenera Howea i upisao 23 nastupa za Svrake u svježe završenoj sezoni.

Kao glavna prijetnja ove ekipe ističe se Lukas Haraslin, koji je u prethodnoj sezoni u praškoj Sparti upisao 12 pogodaka uz 5 asistencija.

Oni su, kao i Rumunji, reprezentacija o kojima ne treba trošiti veliki broj riječi. Većina imena su velika nepoznanica prosječnim nogometnim gledateljima, a u ovoj skupini svoju priliku mogu vidjeti samo u zadnjem kolu protiv Rumunja.

Sve osim ispadanja obiju selekcija u ovoj skupini bi bilo ravno velikom šoku i iznenađenju

Kopirati
Drag cursor here to close