Gibraltarska stijena

Preminulo grlo zbog kojeg je Ferguson napustio United

Također tu je bio i problem "potomstva" kada je došlo vrijeme da grlo Gibraltarska stijena postane "otac".
Sport / Nogomet | 25. 10. 2022. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preminulo je grlo Gibraltarska stijena. Vijest svakako ne bi previše privukla pažnje da vlasnik pomenutog grla jednim dijelom nije Sir Alex Ferguson. Ferguson je bio suvlasnik ovog vrhunskog grila zajedno s suprugom tajkuna Johna Magniera, Sue.

John je zajedno s JP McManusom jedno vrijeme bio većinski vlasnik Manchester Uniteda. Ferguson je pokrenuo spor onog trenutka kada se Gibraltarska stijena povukla s trkališta kao jedno od najtrofejnijih grla ikada sa 1.4 milijuna eura zarađenih od nagrada.

Grand Critérium, Dewhurst Stakes, 2000 Guineas, Irish 2,000 Guineas, St. James's Palace Stakes, Sussex Stakes, Prix du Moulin de Longchamp, samo su neke od velikih utrka na kojima je Gibraltarska stijena slavila. Ferguson je tvrdio kako njemu pripada polovina honorara, ali i polovina novčanih nagrada. Naravno, taj novac je Ferguson tražio tvrdeći kako je za održavanje i uzgoj jednog ovakvog grla potrošeno jako puno novca.

Također tu je bio i problem "potomstva" kada je došlo vrijeme da grlo Gibraltarska stijena postane "otac". Jer u trenutku povlačenja, Gibraltarska stijena vrijedila 200 milijuna funti. Ipak, Magnier je smatrao kako polovina novca pripada njegovoj ergeli.

Prema nekim informacijama tadašnji većinski vlasnici Manchester Uniteda su Gibraltarsku stijenu ustvari poklonili Fergusonu dok je trajala idila a Old Traffordu. U tom trenutku kada je Ferguson zatražio novac od vlasnika Uniteda, oni su izbacili na površinu nekolicinu sumnjivih transfera u kojima je sudjelovao Alexov sin Jason.

Stvari su se zakomplicirale Ferguson je napustio United koji će Magnier i JP McManus uskoro prodati Malcolmu Glazeru. Navijači Manchester Uniteda upoznati s ovom pričom su stali na stranu velikog trenera, čak su prijetili prosvjedima na Cheltenham Gold Cup-u 2004.

"Za ljubitelje konjskih utrka to je zapravo ekvivalent finalu FA kupa i ne bih želio da se ovaj poseban festival na bilo koji način pokvari" govorio je Ferguson 2004. godine, koji se više nikada nije vratio na klupu. Na kraju je Ferguson isplatio u van sudskoj nagodbi 2.5 milijuna funti Johnu Magnieru.

Gibraltarska stijena trkaći konj je preminuo 23. godini života od srčanog udara.

Kopirati
Drag cursor here to close