Bog prašta, mafija ne

Prije 30 godina kolumbijski nogometaš ubijen je zbog autogola

Escobar je trčao ispred protivničkog napadača i pokušao nogom zaustaviti loptu. Međutim, lopta se tako nezgodno odbila od njegove kopačke da je završila ravno u golu, mimoišavši vratara Kolumbije.
Sport / Nogomet | 02. 07. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Andrés Escobar Saldarriaga (Medellín, 13. ožujka 1967. – Medellín, 2. srpnja 1994.)

Poznati kolumbijski nogometaš Andrés Escobar ubijen je 2. srpnja 1994. godine u gradu Medelinu. Ubijen je zbog pogreške koju je učinio na utakmici SAD-Kolumbija, kad je igrajući u obrani slučajno zabio gol vlastitoj ekipi.

Naime, Escobar je trčao ispred protivničkog napadača i pokušao je nogom zaustaviti loptu. Umjesto u korner, lopta se nesretno odbila u mrežu rezultirajući vodstvom SAD-a od 1:0.

Kolumbija je naposljetku izgubila utakmicu 2:1, te se s dva poraza u dvije utakmice oprostila od borbe za plasman u drugi krug natjecanja. 

Kolumbija je bila u skupini sa SAD-om, Rumunjskom i Švicarskom i zbog zabijenog Escobarovog autogola jedina nije prošla skupinu. S Valderramom, Asprillom, Rinconom drugi krug nije trebao biti problem, ali sve se urotilo protiv njih i na koncu protiv Escobara.

Video: Andrés Escobar own goal (World Cup 1994: USA - Colombia)

Kolumbijski narko-bossovi imali su uložen veliki novac kladeći se u prolaz Kolumbije u drugi krug. Riječ je bila o Svjetskom prvenstvu u nogometu 1994. u SAD-u.

Narko-bossovi odlučili su se osvetiti Escobaru. Ostalo je ipak nepoznanicom je li ubojica radio na svoju ruku ili je umorstvo naručila kolumbijska mafija zbog propasti oklade

Kobnog dana u 3 sata ujutro trojica ubojica dočekala su ga na parkiralištu u Medelinu. Ubijen je pištoljem kalibra .38, pri čemu je ubojica nakon svakog od 12 pucnjeva vikao "Goooool!", u stilu južnoameričkih sportskih komentatora. 

Video: The Final Score | Official Trailer | Netflix

Još istog dana policija je uhvatila Humberta Castra Muñoza, tjelesnog čuvara poznatog kolumbijskog narko-kartela, koji je sljedećeg dana priznao ubojstvo.

Osuđen je na 43 godine zatvora, ali je nakon žalbe na presudu kazna je smanjena na 26 godina, a naposljetku je pušten iz zatvora zbog uzorna ponašanja, nakon 11 godina robije. Taj je potez okarakteriziran kontroverznim u svim južnoameričkim medijima.

Na Escobarovom sprovodu okupila se masa od oko 120.000 ljudi.

Escobar je nosio broj 2 na leđima, a igrao je za kolumbijski Atlético Nacional i kratko za švicarski Young Boys. Za nacionalnu vrstu Kolumbije ubilježio je 51 nastup.

Kopirati
Drag cursor here to close