Odluka će biti poznata utorak

Rusi napuštaju UEFA-u?

"Imamo priliku vratiti se službenim natjecanjima, a prelazak u AFC daje nam takvu priliku", kaže prvi čovjek saveza Alexander Dyukov.
Sport / Nogomet | 24. 12. 2022. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od utorka bi se prema najavama iz Rusije mogao promijeniti nogometni poredak u Europi. Jer iz Rusije najavljuju napuštanje UEFA-e odnosno prelazak u AFC, odnosno Azijsku nogometnu konfederaciju.

"Prije nekoliko mjeseci smatrao sam takvu opciju preuranjenom i nisam pomišljao o tome, ali sada je to mogućnost koju bismo trebali razmotriti. Ova će odluka sigurno utjecati na to kako će se ruski nogomet razvijati u sljedećih deset godina. Počeli smo razgovarati o tome, ali smo se složili da se prvo moraju analizirati svi mogući scenariji i njihove posljedice. O tome ćemo nastaviti raspravu sljedećeg utorka i tada ćemo donijeti konačnu odluku. Imamo priliku vratiti se službenim natjecanjima, a prelazak u AFC daje nam takvu priliku", kaže prvi čovjek saveza Alexander Dyukov.

Kao što je poznato nakon agresije na Ukrajinu, klubovi i reprezentativne selekcije Rusije su izbačene iz svih takmičenja.
Počelo je od baraža za SP 2022. godine, nastavilo se kvalifikacijama za naredni Euro, dok je ženska reprezentacija izbačena iz kvalifikacija za SP naredne godine.

Rusiji je također zabranjeno kandidirati se za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2028. i 2032. godine. Njihova reprezentacija neće igrati ni u sljedećem izdanju Lige nacija. Na ljeto je UEFA ruskim klubovima zabranila sudjelovanje u natjecanjima poput Lige prvaka, Europske i Konferencijske lige.

UEFA, unatoč trenutnoj situaciji, ne želi izgubiti članstvo Rusije u svojoj organizaciji. Zalaže se za varijantu u kojoj će se nakon smirivanja geopolitičke situacije ruski nogomet početi reintegrirati u europski, što je donekle pod velikim upitnikom, jer teško je očekivati da će recimo Rusija mijenjati svoj status u tako kratkom periodu po nekoliko puta.

Kopirati
Drag cursor here to close