Sve ide na sud

Sindikat nogometaša podnio tužbu protiv FIFA-e

Prvo izdanje proširenog Svjetskog klupskog prvenstva, sa 32 sudionika, trebalo bi se održati krajem sljedeće sezone u SAD-u.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2024. u 12:11

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sindikat nogometaša FIFPRO u četvrtak je, zajedno s engleskom Udruženjem profesionalnih nogometaša (PFA) te sindikatom francuskih igrača (UNFP), koji su njegovi članovi, podnio tužbu na sudu u Bruxellesu protiv FIFA-e zbog održavanja Svjetskog klupskog prvenstva.

Prvo izdanje proširenog Svjetskog klupskog prvenstva, sa 32 sudionika, trebalo bi se održati krajem sljedeće sezone u SAD-u.

Toj se zamisli, uz FIFPRO, protivi i Savez svjetskih nogometnih liga (WLA) koji je također zaprijetio legalnim akcijama protiv krovne međunarodne nogometne organizacije ukoliko ne razmotri svoje planove za to natjecanje.

Kako je FIFA i prošlog mjeseca odbila razmotriti promjene, FIFPRO je krenuo u akciju.

''Europske članice FIFPRO-a podnijele su tužbu protiv FIFA-e osporavajući njenu odluku da jednostrano slaže međunarodni kalendar takmičenja i posebno odluku o kreiranju i slaganju rasporeda Svjetskog klupskog prvenstva 2025. Sindikati nogometaša uvjereni su kako te odluke krše njihova prava kao i prava njihovih udruženja po Povelji temeljnih prava Evropske unije. Potencijalno krše i Zakon o takmičenju EU-a'', objavio je FIFPRO.

Prošlog mjeseca su FIFPRO i WLA u pismu upućenom predsjedniku, te generalnom sekretaru FIFA-e, Gianniju Infantinu i Mattiasu Grafstromu, izrazili svoju zabrinutost jer je međunarodni nogometni kalendar “prezasićen”.

Zbog toga nacionalne lige ne mogu pravilno organizirati svoja natjecanja, a igrači su dovedeni preko ruba svojih mogućnosti uz sve veći rizik od povreda.

FIFA je odbacila sve navode iz tog pisma.

Kopirati
Drag cursor here to close