EURO 2024

Španjolska pogotkom u 119. minuti nokautirala Njemačku i izborila polufinale EURA

Španjolci će u polufinalu 9. srpnja u Münchenu igrati protiv boljeg iz dvoboja Portugal – Francuska.
Sport / Nogomet | 05. 07. 2024. u 20:52 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgledalo je kao da obje momčadi čekaju jedanaesterce. Furija se povukla na svoju polovicu, a Nijemci su tek u dva navrata pokušavali preko Füllkruga. No, kada su se najmanje nadali, pojavio se Mikel Merino.

Reprezentacija Španjolske prvi je polufinalist ovogodišnjeg nogometnog Eura. Furija je nakon produžetaka izbacila domaćine Nijemce rezultatom 2:1, a pogotke su postigli Olmo i Merino za Španjolce, Wirtz za Njemačku.

Španjolci će u polufinalu 9. srpnja u Münchenu igrati protiv boljeg iz dvoboja Portugal – Francuska.

Dvije ekipe s najviše pogodaka na Euru nisu ponudile previše. Štoviše, prvo poluvrijeme bilo je jako slabo s malim brojem izglednih prilika, dok smo u posljednjih 45 minuta ipak uspjeli nešto konkretnije i zabilježiti.

Najbrža zamjena u povijesti velikih natjecanja

Početak utakmice je prošao u ne baš karakterističnom tonu za momčadi njihove kvalitete. Gledali smo jedan grub i agresivan nogomet, koji je uzrokovao i ozljedu jedne od mladih zvijezda španjolskog i svjetskog nogometa.

Kroos je grubo startao na Pedrija, koji je osjetio veliku bol u koljenu. Nakon što se pridigao i kratko otišao pored terena kako bi primio pomoć liječnika, pokušao je nastaviti s utakmicom, no nije mogao.

Tako je dragulj španjolske Barcelone igru napustio u 8. minuti i ispisao negativan rekord. Postao je igrač koji je najbrže zamijenjen u povijesti velikih natjecanja, a da je utakmicu krenuo od početka. Umjesto njega ušao je Leipzigov Dani Olmo.

Pokušavaju Španjolci, ali bezuspješno

Prvih 20 minuta Furija je prijetila, dok su Nijemci još pokušavali pronaći svoj ritam. No, udarci Williamsa, Yamala i Ruiza nisu pronalazili okvir njemačkih vrata.

Nagelsmannovi igrači prvi pokušaj imaju u 21. minuti, kada nakon ubačaja Kimmicha glavom šutira Havertz, ali tek u vratara Simona. Isti je igrač okušao sreću 12 minuta kasnije, ali je španjolski vratar uspješno zaustavljao njegove pokušaje.

Olmo opasno prijeti nakon prodora kroz sredinu terena u 39. minuti, ali Neuer je spreman. Krajem prvog dijela sreću je okušao mladi Yamal, ali njegov dalekometni udarac pogađa samo u njemačkog čuvara mreže.

Izmjene početkom nastavka

Oba su izbornika već na startu nastavka odlučili mijenjati. Španjolski izbornik de la Fuente je na klupi odlučio ostaviti braniča Le Normanda koji je imao žuti karton, a na njegovo je mjesto ušao Nacho.

Nagelsmann je u svlačionici ostavio Sanea i Cana, a njih su zamijenili Wirtz i Andrich.

Olmo dovodi Furiju u vodstvo

Bolji početak drugog dijela Španjolska je okrunila pogotkom u 51. minuti, a strijelac je bio Olmo. Yamal je sjajno probio po desnoj strani i poslao loptu u srce kaznenog prostora njemačke reprezentacije, a na loptu iz drugog plana nalijeće zaboravljeni Olmo i matira Neuera za vodstvo Španjolske.

Njemačka odmah baca sve u napad

Nagelsmann je odlučio ne tratiti vrijeme te je ubrzo krenuo s napadačkim izmjenama. Već u 57. minuti Njemačka baca sve karte u napad. Mittelstadt je zamijenio Rauma, a umjesto Gündogana u igru je ušao Füllkrug.

Pretežno su njemački pokušaji dolazili od strane igrača koji su ušli u nastavku, pa je tako Simon morao „krotiti“ udarce Andricha, Wirtza i Füllkruga.

Jako blizu izjednačenja Njemačka je bila u 77. minuti, kada je nakon kombinacije Kimmich – Wirtz lopta došla na peterac do Füllkruga, a napadač Dortmunda je zatresao vratnicu. Pet minuta kasnije Simon loše ispucava loptu, a ona dolazi do Havertza koji pokušava lobom s preko 20 metara matirati španjolskog vratara, ali gađa malo preko vrata.

Wirtz odvodi utakmicu u produžetke

Kad se činilo kako će Španjolci slaviti minimalnim rezultatom, pojavio se Florian Wirtz. Igrala se 89. minuta, Mittelstadt je centrirao na drugu vratnicu, visoko je skočio Kimmich i spustio loptu za veznjaka Bayer Leverkusena, a ovaj sjajnim udarcem zatresao mrežu i odveo utakmicu u dodatnih 30 minuta.

Siromašan početak produžetaka

Prvih 15 minuta produžetka nije nam ponudilo skoro ništa. Ekipe su bile jako rezervirane i svjesne da ih jedna greška može izbaciti s natjecanja. Stoga, tek vrijedi izdvojiti po jednu priliku s obje strane koje su se odvile na samom kraju prvog produžetka.

Prvo je pokušao Oyarzabal u 103. minuti, ali njegov udarac s ruba kaznenog prostora odlazi malo pored vrata. Na drugoj strani, u nadoknadi prvog produžetka Wirtz je pokušao doći do drugog pogotka, ali kao i kod Oyarzabala, njegova je lopta prozujala pokraj vratnice.

Nijemci traže jedanaesterac, Taylor kaže igraj dalje

Na samom početku drugog produžetka gledamo spornu situaciju u kojoj glavnu ulogu igra glavni sudac. Nakon udarca Musiale, lopta u ruku pogađa Cucurellu, koja se ne nalazi uz tijelo, ali Anthony Taylor kaže da se igra dalje.

Njemačka je klupa nakon toga poludjela, tribine nisu mogle vjerovati što se događa, a u konačnici ni VAR nije javio Tayloru da bi možda trebao ponovno pregledati situaciju.

Merino nokautirao Nijemce

Izgledalo je kao da obje momčadi čekaju jedanaesterce. Furija se povukla na svoju polovicu, a Nijemci su tek u dva navrata pokušavali preko Füllkruga. No, kada su se najmanje nadali, pojavio se Mikel Merino.

Igrala se 119. minuta, Olmo je ubacio na peterac, a 28-godišnji Merino postiže svoj drugi pogodak za reprezentaciju i baca Nijemce na koljena. Füllkrug je pokušao na samom kraju utakmice, ali njegov udarac glavom prozujao je pored vrata.

Španjolska je tako postala prvi polufinalist ovogodišnjeg Eura, a suparnik će im biti bolji iz susreta Portugal – Francuska koji počinje za nekoliko trenutaka. Nijemci će sigurno žaliti za boljom igrom u nastavku utakmice i nedosuđenom kaznenom udarcu, o kojem će se sigurno tek pričati.

Kopirati
Drag cursor here to close