Ekstremizam

UEFA suspendirala turskog junaka zbog slavljenja "Sivih vukova"

UEFA je u srijedu potvrdila da je počela istragu protiv Meriha Demirala zbog ekstremističkog ponašanja tijekom meča osmine finala Eura između Turske i Austrije, a njemački Bild piše kako je turski defanzivac dobio primjerenu kaznu.
Sport / Nogomet | 04. 07. 2024. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informacijama tradicionalno dobro informiranog BILD-a, turski profesionalac Merih Demiral (26) bit će suspendiran na dvije utakmice Europskog prvenstva te će zbog toga propustiti četvrtfinale protiv Nizozemske u Berlinu i eventualno polufinale.

Demiral je prilikom proslave pobjede u osmini finala Eura javno pokazao znak rukom koji je simbol “Sivih vukova”, desničarskog ekstremističkog pokreta.

Ovaj politički pokret već godinama prati Ured za zaštitu ustava u Njemačkoj.Turski savez priopćio je u četvrtak navečer kako još ne zna za presudu UEFA-e. 

S druge strane, ukoliko je suspenzija izrečena, postojao bi rok za žalbu do petka ujutro u kojem bi se mogli iznijeti argumenti protiv zabrane igranja Demirala.

Kao što je poznato, Demiral je bio junak Turske u dvoboju protiv Austrije u kojem je turska nacionalna vrsta slavila s 2:1 i prošla u četvrtfinale, a upravo je branič Al Ahlija zabio oba pogotka.

Demiral nakon sporne prslave pobjede nije pokazao nikakavo žaljenje.

Na pitanje BILD-a nakon utakmice rekao je:"To kako sam slavio ima veze s mojim turskim identitetom. Vidio sam ljude na stadionu koji su također pokazivali ovu gestu". 

Tijekom Europskog prvenstva zabranjene su političke poruke – na tribinama i na terenu. 

Podsjetimo, reprezentativac Albanije Mirlind Daku kažnjen je zbog uvrjedljivog skandiranja protiv Srbije i Sjeverne Makedonije, a nakon utakmice protiv Hrvatske (2:2) koja se odigrala u 2. kolu Europskog prvenstva.

"Pi**a im materina, Srbima i Makedoncima!", urlao je Daku nakon utakmice. 

 
Kopirati
Drag cursor here to close