Iz turskog drugoligaša u Velež

Veliko iznenađenje, Turčin Buz novi trener Veleža

Na klupi Sanliurfaspora je u 15 utakmica upisao 2 pobjede, uz četiri remija i devet poraza. Ekipu je napustio početkom veljače ove godine, nakon poraza od Erzurumspora.
Sport / Nogomet | 09. 09. 2024. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su pojedini mediji od odlaska Damira Čanadija licitirali imenima Adnana Čustovića, Dušana Kosića, Ivayla Peteva, Nermina Bašića, Veležov izbor je pao potpuno neočekivano na Irfana Buza trenera iz Turske.

Radi se o čovjeku koji je svoju karijeru počeo kao asistent nedavno preminulog Christopha Dauma u Bursi. Uskoro je postao prvi trener ovog kluba, ali se na klupi Burse nije dugo zadržao. Nakon Burse slijede Genclerbirligi pa Malatyaspor kojeg je iz druge lige uveo u najviši rang takmičenja u Turskoj s najmanjim budžetom u ligi. U sezoni 2016/17. proglašen je za najboljeg trenera turske lige.

Nakon odlaska iz Malatyaspora, Buz je promijenio veliki broj klubova. Tek vrijedi izdvojiti podatak da se najduže zadržao u ekipi Osmanlispora, jednu sezonu ili 34 utakmice. Redom nakon toga su slijedili: Samsunspor (11 utakmica), Bursa (6), Kasimpasa (2), Malatyaspor (20), Giresunspor (4) te Sanliurfaspor kojeg je vodio prošlu polusezonu.

Na klupi Sanliurfaspora je u 15 utakmica upisao 2 pobjede, uz četiri remija i devet poraza. Ekipu je napustio početkom veljače ove godine, nakon poraza od Erzurumspora.

U tom trenutku Sanliurfaspor je držao 16. mjesto na tablici, ali je na kraju uspio ovaj klub izboriti opstanak.

Posjeduje UEFA Pro licencu te uspješno priča turski, njemački, engleski te bosanski jezik.

Prema najavama, s novim trenerom dolazi kompletan stručni stožer, koji se sastoji od dva pomoćna trenera, kondicionog trenera i analitičara. Službeno će biti predstavljen u srijedu, ostaje vidjeti hoće li debitirati na klupi Veleža protiv Slobode naredne subote.

"Potpis ugovora s gospodinom Buzom je od izuzetne važnosti za naš Klub, s obzirom na to da je naš u posljednjem tjednu priprema pred gostovanje u Tuzli gdje će ih dočekati naš stari rival i povratnik u društvo najboljih bh. klubova – FK Sloboda.

Svakako da vrijedi istaknuti da s gospodinom Buzom u redove Rođenih dolaze i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicijski trener, kao i stručnjak za video analizu.

Fudbalski klub Velež Mostar našem Buz Irfanu upućuje najiskrenije poruke dobrodošlice u Grad Mostar i među Rođene te želi puno sreće i uspjeha u idućem periodu za dobrobit našeg kluba", poručili su iz Veleža.

Kopirati
Drag cursor here to close