EURO 2024

VIDEO I Magični kvadrat, devet komada Platinija 84'

Centralna figura cijelog turnira je bio Michel Platini koji je bio nezadrživ. Čovjek je u pet utakmica zabio devet golova, kompletirao je dva hat tricka, nešto teško ponovljivo barem kada je tako mali broj utakmica u pitanju.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2024. u 14:26 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvalifikacije za EURO 1984. godine su bile poprilično čudne. Kada pogledate tabele svih sedam kvalifikacijskih skupina sve će vam biti jasno. Samo je tada jaka Belgija imala tri boda više od Švicarske u skupini 1. Španjolska je završila ispred Nizozemske zahvaljujući trijumfu protiv Malte u posljednjem kolu 12:1.

Isti broj bodova su imali Zapadna Njemačka i Sjeverna Irska, dok su Portugal, Danska i Rumunjska imala po bod više ispred Švedske, Sovjetskog Saveza i Engleske. O raspletu u skupini četiri sve znamo. Radanović je u istom trenutku bacio u ekstazu navijače Jugoslavije, u očaj Velšane i Bugare.

Golovi kao na traci 

Za razliku od Italije četiri godine ranije, u Francuskoj ćemo nakon faze po skupinama, gledati polufinalne okršaje. Međutim, ono što je puno važnije, nogomet koji smo gledali u Francuskoj je bio nešto sasvim drugo u odnosu na Euro 1980. godine, pa ako hoćete i Španjolsku dvije godine prije.

Do polufinala smo vidjeli 32 gola u 12 utakmica, do kraja je ukupno 41 ili u prosjeku 2.73 po susretu. Dovoljno je samo napraviti poređenje s recimo SP u Italiji šest godina kasnije. Tamo smo u 52 utakmice vidjeli u prosjeku 2.21 gol.

Platini je bio desetka, igrao je kao devetka 

Centralna figura cijelog turnira je bio Michel Platini koji je bio nezadrživ. Čovjek je u pet utakmica zabio devet golova, kompletirao je dva hat tricka, nešto teško ponovljivo barem kada je tako mali broj utakmica u pitanju. Na ovo turniru, svijet je upoznao nešto što je obilježilo francuski nogomet, iz druge polovine sedamdesetih i prve polovine osamdesetih.

Njihova "Carre Magique", ta fantastična četvorka u veznom redu koja je bila u stanju da razbije svaku protivničku obranu. I danas nakon toliko godina mnogi se teško mogu sjetiti tko je to igrao u vrhu napada Francuske, ali taj vezni red svi pamte. Giresse - Platini - Fernández - Tigana.

Jedno vrijeme, prije Fernándeza tu je bio Genghini, u nekim utakmica priliku je znao dobiti Patrick Lemoine. Tvorac cijele priče je bio Michel Hidalgo. Legendarni Francuski trener koji je reprezentaciju preuzeo 1976. godine

Video: Francuska - Danska 

"Bio je sanjar. Znao je izaći iz sustava kako bi stvorio selekciju s igračima koji su na isti način razumjeli nogomet kao i on. Kao osoba bio je nevjerojatan, bio je veliki prijatelj nama igračima. Kao trener Michel je poveo reprezentaciju Francuske do svojih najvećih visina, odlučivši se za lijepi stil nogometa koji je omogućio svakome od nas da izrazimo svu svoju sposobnost i svoj individualni talent", znao je reći Platini koji je bio fenomenalan tog ljeta.

Francuska je na otvaranju uspjela slomiti otpor sjajne Danske, upravo golom Platinija. Četiri dana kasnije, jaka Belgija je uništena 5:0. Na stadionu u Nantesu koji nekako prirodne nije ležao Platiniju nikako.

Video: Francuska - Belgija 

U vrijeme kada su većinom treneri igrali 4-3-3, Hidalgo je napravio zaokret. Prešao je na četvorku u veznom redu. Iz koje je mogao da iskoči Platini i zabije gol, ali je jednako tako mogao pomoći selekcije kada se ona brani ili pravi pritisak.

"To je bila ona utakmica u kojoj smo sve mogli da napravimo sve što smo zamislili na tabli. Sve je bilo jasno, lako, reći će Alain Giresse, autor gola i dvije asistencije.

Tragedija Jugoslavije 

Jugoslavija koja se raspala nakon dvije utakmice je prijetila golom Šestića, ali je onda Michel kreirao novi hat trick. Poseban jer je pogađao lijevom, desnom, glavom. Utakmica je obilježila tragedija. Srčani udar doživio fizioterapeut Jugoslavije Božidar Milenović, u trenucima kada je pokušao pomoći na terenu Ivanu Gudelju.

Video: Francuska - Jugoslavija 

"On je potrčao sa klupe ka meni nakon jednog faula i tada mu je pozlilo. Pomogli su mu na terenu koliko su mogli i onda su ga odvezli u bolnicu. Istina, meč nije prekidan. U tom momentu nitko nije ni mogao da nasluti o kakvom se točno problemu radi i koliko je to ozbiljno, a i druga su vremena bila, nije kao sada. Nažalost je on uvečer preminuo", prisjetio se jednom Gudelj.

Drama u polufinalu, greška Arconade u finalu 

Polufinalna utakmica jedna je od onih koja ima svoje mjesto među najboljima ikada na Europskim prvenstvima. U produžecima su "pala" tri gola, Domergue je bio dvostruki strijelac, ali je Platinijev gol iz 119 minute odveo Francusku u finale.

Video: Francuska - Portugal

Španjolci su se držali sat vremena, onda je dosuđen jedan diskutabilan slobodnjak. Platini je šutirao, to je bila njegova poslastica u to vrijeme. Arconadi je lopta prošla negdje ispod. Pet minuta prije kraja Francuska je ostala s čovjekom manje, neki glupi prekršaj skoro na centru je napravio Le Roux. Hidalgo je uspio sakriti nervozu, malo je popravio frizuru.

Španjolci su otvorili, stigla je u 90. minuti kontra. Tigana je izbacio Bellonea i tu je kraj priče. Francuska je prvak Europe. Francuzi su naplatili sve ono što su prošli u osam godina pod vodstvom Hidalga.

Video: Francuska - Španjolska 

"Mogli smo igrati zatvorenih očiju. U svako trenutku smo znali tko, što radi. Ja sam usporavao protivničke napade. Tigana je bio taj koji jednom loptom izbaci pola protivničke obrane, imao je veliku slobodu da krene naprijed. Giresse je svojom tehnikom, svojom inteligencijom sve to organizirao. Platini je bio vođa, bio je desetka, ali je mogao biti i devetka. Ono što je ovaj magični kvadrat učinilo tako bogatim je kvaliteta svake osobe, ovaj spoj ličnosti i talenata" pojasnio je jednom u "Le Figarou", Fernández.

Kopirati
Drag cursor here to close