Nadoknadili tri gola zaostatka

VIDEO I Može li Bayer ponoviti 1988. godinu?

Tadašnji trener Ribbeck smatra kako ova ekipa Bayera liči na njegovu, kako igra napadački nogomet i kako je potpisivanje ugovora s Alonsom pravi posao.
Sport / Nogomet | 22. 05. 2024. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još dva finala su pred ekipom Bayera iz Leverkusena. Za sezonu kakvu nitko nije mogao niti sanjati. U četiri dana ekipa trenera Xabija Alonsa ima priliku učiniti nezamislivo – ostati neporažena u svim domaćim i europskim natjecanjima u jednoj sezoni!

Treneru Bayera Alonsu ovo je puna prava sezona vođenja jedne momčadi na najvišem nivou. Prošle sezone taj isti Bayer je bio nedaleko od borbe za ostanak u Bundesligi, dok prije početka ove  sezone nisu razbacivali velike novce. 

"Sve je ovo jako posebno za mene. Moj prvi trenerski naslov je Bundesliga. I to je sjajno. Ali trofej u Europi bi bila predivna stvar i nadam se da ćemo u tome i uspjeti", rekao je u predvečerje ogleda u Dublinu Alonso. Koji je kao igrač osvajao Ligu prvaka, jednom s Liverpoolom, drugi put s Real Madridom.

Težak poraz u prvoj utakmici 

Za razliku od njega, njegov današnji klub, Bayer Leverkusen ima jedan europski trofej. I to onaj Kupa UEFA iz 1988. godine. Do finala te sezone, Bayer je eliminirao Austriju Beč, Toulouse u prva dva kola, nakon čega su slijedila iskušenja. Feyenoord, Barcelona, Werder.

U finalu je protivnik bio Español koji je između ostalih izbacio
Borussia Mönchengladbach, Milan i Inter, u polufinalu nakon produžetaka Club Brugge. Prva utakmica finala se igrala na starom Sarria stadionu u Barceloni. Bayer je bio razbijen, prijetila je prava katastrofa.

Do 50. minute Español je vodio3:0. Javier Clemente je vodio taj Español u kojem je na golu bio Kamerunac N'Kono, od stranaca još samo Danac John Lauridsen. Ostatak ekipe - Španjolci.
Sebastián Losada koji je tu bio na posudbu iz Reala, uspio je zabiti dva gola, jedan je dodao Miquel Soler koji je već bio velika zvijezda kao igrač Barcelone.

Video: Español - Bayer prva utakmica finala 

Maser Bayera Dieter Trzolek osposobio je Werkselba točno na vrijeme nakon pauze zbog ozljede od nekoliko tjedana i bez pravog treninga. Herbert Waas i Klaus Täuber su ostali van početne postave poprilično ljuti.

Nema predaje

Florian Hinterberger također je sjedio na klupi, izuzetno razočaran. Ribbeck ga je izbacio iz prvih jedanaest nedugo prije početka utakmice jer su gosti krenuli s dvojicom napadača (Losada i Pichi Alonso). Erich Seckler je dobio priliku od prve minute. Herbert Waas koji je bio na ratnoj nozi s Ribbeckom je dobio priliku u drugom poluvremenu, Wass koji je bio nezadrživ. Upravo je on asistirao Brazilcu Titeu koji pogađa za 1:0.

Publika i komentatori utakmice su zatečeni, kada Ribbeck izvodi upravo Titea a na teren šalje Klaus Täuber. Brazilac je zaradio neki udarac u lice, Erich se plašio reakcije. Täuber pronalazi veliku zvijezdu Bundeslige Falko Götza i to je 2:0. Cha Bum-kun, jedan od najvećih koje je ikada Južna Koreja imala odvodi Bayer u produžetak, devet minuta prije kraja, pogađa glavom. Nakon tri penala, Bayer 04 je bio u zaostatku 2:0. Do kraja utakmice gosti više nisu zabili niti jedan, Bayer je uzeo trofej. Do sada jedini u Europi.

Video: Bayer - Español druga utakmica 

"Svi su nas već otpisali nakon poraza od 3:0 u prvoj utakmici. Vidio sam kako su igrači u avionu klonuli. Onda sam uzeo mikrofon i rekao: "Imamo još revanš, ništa nije gotovo. Nije važno kada će doći prvi gol. Bez obzira kada postignemo prvi gol, nešto će se dogoditi u glavama igrača Española", prisjetio se Ribbeck. Tadašnji trener Bayera smatra kako ova ekipa Bayera liči na njegovu, kako igra napadački nogomet i kako je potpisivanje ugovora s Alonsom pravi posao.

Kopirati
Drag cursor here to close