Razlika je drastična

Zašto neki nogometaši dobivaju upaljač u glavu, a neki dijamantne satove?

Svakom se igraču može dogoditi da njegov tim odigra katastrofalno poluvrijeme, čak i Messiju, tako da na kraju i najboljima ispod crte ostane rezime – džabe krečili.
Sport / Nogomet | 05. 11. 2017. u 17:01 Miljenko BUHAČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislimo igrača splitskog Hajduka koji pretežito ''duži'' obrambene zadatke, vrijednost mu je dva i pol milijuna eura na Transfermarktu i dobio je upaljač u glavu od gnjevnih navijača koji (isključivo) kolektivno nastupaju pod nekim 'cool' nazivom svoje navijačke skupine. Odmah o tom igraču možemo izlučiti nekoliko činjenica.

Prvo, teško da ga klub može prodati za dva i pol milijuna, odnosno već bi na ponudi od pola milijuna ''počeli razmišljati'. Klub koji bi im to ponudio ne bi bio ni blizu Lige petice.

Drugo, od igrača takvih karakteristika u aktualnoj sezoni ne ovisi ni prvenstvo, ni plasman u Kupu, a o Europskoj ligi da i ne govorimo.

Nadalje, svakom se igraču može dogoditi da njegov tim odigra katastrofalno poluvrijeme, čak i Messiju, tako da na kraju i najboljima ispod crte ostane rezime – džabe krečili.

Džaba ste krečili

Dakle, ako jednog nogometaša udare navijači (koji ni sami ne znaju igrati nogomet!), potpuno je svejedno je li se radi o poljskoj Legiji, splitskom Hajduku, beogradskoj Zvezdi  ili nekoj ekipi iz Conakryje u Gvineji. U modernom sustavu svjetskog nogometa takvi su klubovi naprosto na marginama. Čak i ako jednom pobijediš nekog europskog velikana, ta će pobjeda ostati tek klupskom legendom koju će nogometaši jednoga dana prepričavati svojim unucima.

Kako bi dojam bio snažniji, zamislimo sad igrače koji vrijede 90 milijuna (Luis Suárez ), 65 (Pierre-Emerick Aubameyang), odnosno 60 milijuna eura (Karim Benzema) i koji u ovome trenutku pružaju jednako kao i prosječan napadač kluba u krizi na našim prostorima, primjerice Rijeka, Hajduk i Sarajevo.

Centarfor Borussije Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang dobiva etiketu glavnog krivca za poraz svog kluba protiv Bayerna (1:3) na vlastitome stadionu, a duže vrijeme ionako već ga zovu Egomeyang. Ne pomaže u obrambenim zadatcima, ne radi svoj posao napadača, unosi nesigurnost u redove svoga tima jer se ponaša potpuno indolentno, ne pogađa mrežu već nekoliko utakmica za redom.

Karim Benzema postao je glavna tema sarkastičnih osvrta Garyja Linekera u komentarima, a vrhunac svega bio je Benzemin zadnji „nastup“ u Ligi prvaka protiv Tottenhama. U trenutku kad je londonski klub poveo s 2:0 (56. minuta utakmice), Lineker je postavio ironičan status na Twitteru: „Sad će Zidane vjerojatno poslati Benzemu u igru“. Benzema je, dakako, bio u prvih jedanaest, odnosno igrao je od početka utakmice, ali se nije puno miješao u svoj posao.

Ništa manje kritika ove sezone mediji nisu uputili ni Benzeminu kolegi, dobitniku Zlatne lopte za 2017., Cristianu Ronaldu. Samo jedan zgoditak u LaLigi do sada, promašaji koji se ne bi ''postidjeli'' ni igrači treće lige, udaranje protivnika bez lopte, psovanje kad njegovi suigrači (čudom) postignu neki zgoditak, umjesto da je ta čast prepuštena njemu.

Iako Barca u ovom trenutku igra suvereno, njezin središnji napadač Luis Suárez toliko je izvan forme da se neki sprdaju s idejom o proširenju dimenzija gola, ne bi li Suárez ipak pogodio, a drugi sugeriraju da se uvede 12. igrač, kao poseban Suárezov vodič po terenu, koji bi mu govorio gdje se nalazi protivnički gol, koliko je udaljen, je li golman na nogama ili je još na zemlji i slično.

Već spomenuti Aubameyang iz Borussije, ako ništa, ima deset golova u Bundesligi, ali mediji u Njemačkoj su krajnje zahtjevni. Njegovu igru protiv Bavaraca komentator Bilda naziva sramotom za svakog napadača amaterskog kluba iz provincije.

Iako je Borussia s jedne strane imala nekolicinu igrača koji su potkapacitirani za utakmice ovoga ranga (Toprak, Toljan), nesigurni (Weigl , Castro), one koji su mirno stajali (Kagawa, Yarmolenko), najveći krivac za sve je – Aubameyang!

Navijači ih i dalje obožavaju

Čak i amaterski igrači, koji su prethodnu večer vjerojatno pijančili, sutra pokušavaju ispuniti taktičke zamisli svoga trenera, ali ne i Aubameyang, piše Bildov komentator. Gabonac se jednostavno nije želio znojiti u pogledu vršenja pritiska na protivničke igrače. Nema li njegova gola, on je jednostavno ''izvan'' igre. Baš kao i Ronaldo u najvećem broj slučajeva.

Dakle, zbog takvog njegova pristupa igri Borussia je u situaciji da ne prođe dalje u Ligi prvaka, Kupu Njemačke i da u Bundesligi kaska za Bayernom. Svaka pomisao o bar jednoj tituli za tim iz Dortmunda je u više nego bezizglednoj zoni. A, za razliku od igrača u malim klubovima (bez obzira na njihovu slavnu prošlost) i malim ligama, gdje se od njih objektivno ne očekuje da osvajaju značajne naslove, od Aubameyanga se to očekivalo!

Jednako tako i od Benzeme, Ronalda i Suáreza. Ali, njih će navijači i dalje obožavati, jer će već sutra njihov klub ponovno igrati pred pedeset ili devedeset tisuća gledatelja i svi će znati kako sve ima svoju cijenu, a tako i nogometna zvijezda kojoj u ovome trenutku ne ide, a možda i ne želi da joj ide.

Stoga ne treba biti posebno upućen ili inteligentan da bi se u nogometu bez novca zaključilo – bilo bi dobro da sutra jedemo kavijar, ali realnije je da ćemo strugati praznu teglu ajvara. Zato, navijači, ne pucajte u orkestre iz lokalne kulturno - umjetničke skupine, nisu oni - a objektivno ne mogu ni biti - Bečka filharmonija. Riječju, "Quod licet Iovi, non licet bovi“.

Kopirati
Drag cursor here to close