Odluka usvojena jednoglasno

Zeljković: Gledali smo interes nogometa u cjelini

"Odluka jeste bolna, pod navodnike, jer četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih klubova, već nogometa u cjelini", rekao je nakon skupštine prvi čovjek saveza Vico Zeljković.
Sport / Nogomet | 27. 05. 2024. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se u najavama pisalo i govorilo o tome kako su neki županijski savezi protiv, kako odluka o smanjenju Premijer lige BiH čak i neće biti usvojena, na kraju je po staroj dobroj tradiciji sve prošlo glatko. Odluka kao i sve ostale su usvojene jednoglasno. 

Usvojeno je nekoliko odluka, ali je ona o smanjenju broja klubova sudionika u takmičenju WWin liga BiH najvažnija. Tako ćemo od sezone 2025/26 gledat ligu s deset klubova, dok će naredna biti izuzetno zanimljiva s obzirom na to da će ligu napustiti četiri ekipe.

Istovremeno će doći do smanjenja Premijer omladinskih Liga BiH u kategorijama U-15 i U-17. Od sezone 2025/26. u ovim takmičenjima će sudjelovati 10 klubova. Također treba reći kako je danas potvrđeno da će od naredne sezone igrati i utakmica Superkupa, u kojoj će naravno snage odmjeravati prvak i osvajač Kupa BiH.

Pored ovih odluka, između ostalog usvojena je odluka o povećanju broja klubova sudionika u takmičenju Premijer omladinska liga BiH u kategoriji U19 s 14 na 16 klubova, od sezone 2024/25. Po završetku skupštine, prvi čovjek saveza se dao izjavu za medije:

"Skupština je prihvatila skraćenje lige s 12 na 10. Mnogo se pisalo proteklih dana o tome, bilo raznih komentara, ali ja sam znao da ćemo mi uspjeti u tome. Ona jeste bolna, pod navodnike, jer četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih klubova, već nogometa u cjelini. Ova odluka će sigurno smo podići kvalitetu nogometa. Što se tiče VAR-a, očekuje se naredne sezone VAR i doprinijet će još boljem nogometu Svi će biti zadovoljni, VAR može promijeniti odluke, a greške se svugdje događaju, ne samo ovdje", rekao je Zeljković koji se dotakao i nižih rangova takmičenja. Entitetske lige moraju smanjiti svoje na 14 klubova. To je prvi korak koji moramo uraditi, a onda da se priča o drugoj zajedničkoj ligi. Takav je koncept i u Hrvatskoj. Prvo smo morali Wwin ligu smanjiti na 10 klubova, a onda natjerati entitetske saveze da smanje lige na 14. Nakon toga bi bilo formiranje zajedničke druge lige", naglasio je Zeljković.

Sjednici su prisustvovali FIFA-in šef odjela za upravljanje nacionalnim asocijacijama Rolf Tanner i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Joseph Clement koji su istakli da svjetska i europska krovna kuća nogometa podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj nogometa u Bosni i Hercegovini. Oni su također čestitali predsjedniku Vici Zeljkoviću i članovima Izvršnog odbora NS/FS BiH na realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u prethodnoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close