Najmlađi broj jedan u povijesti

Alcaraz je uzeo US Open i postao broj jedan

"Ovo je nešto o čemu sam sanjao kao dijete - da budem broj jedan i na svijetu i osvajač nekog Grand Slam turnira. Sad je došao na naplatu sav težak posao kojeg sam radio sa svojim timom, sa svojom obitelji", rekao je Carlos.
Sport / Ostali sportovi | 12. 09. 2022. u 08:16 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko bi konstataciju da će nakon US Opena, Carlos Alcaraz biti broj jedan, na početku teniske sezone shvatio ozbiljno? Nitko. Jer godinama se svijet vrti oko Nadala, Đokovića, Federera, tek je Medvedev malo uspio poremetiti odnos snaga. Međutim, ove godine su se i zvanično stvari počele mijenjati.

Federera nema već duže vremena, Novak nije igrao na dva od četiri velika te je propustio nekoliko važnih ATP turnira, Nadala su ozljede usporile i prilika sa ukazala. Medvedev nije u formi kakvoj je bio prošle godine u ovo vrijeme, Zverev je također u autu, pa je svoju šansu iskoristio Carlos Alcaraz.

Koji je od danas zvanično broj jedan, najmlađi u povijesti. S 19 godina i četiri mjeseca. Do sada je taj rekord držao Australac Lleyton Hewitt koji je imao 20 godina i 9 mjeseci. U velikom finalu Alcaraz je savladao Caspera Ruuda 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3.

"Ova dva tjedna su bila nevjerojatna s nekoliko jako teških mečeva. Hvala građanima New Yorka na podršci, energiju na tribinama je bilo nemoguće objasniti. Hvala svima i na drugom kraju svijeta koji su ostajali budni do kasno ili se rano budili da bi navijali za mene. Ovo je nešto o čemu sam sanjao kao dijete - da budem broj jedan i na svijetu i osvajač nekog Grand Slam turnira. Sad je došao na naplatu sav težak posao kojeg sam radio sa svojim timom, sa svojom obitelji. Ja sam samo 19-godišnjak pa dosta odluka donosi moj tim, moji roditelji. To je nešto što je jako važno za mene."

Alcaraz je priznao da je bio malo umoran u finalu, ali i dodao:

"Finale Grand Slam turnira nije vrijeme za biti umoran. Moraš dati sve od sebe na terenu, sve što imaš u sebi", zaključio je popularni Carlitos koji je usput oborio rekord po broju vremena provedenog na terenu na jednom Grand Slam turniru, igrajući više od 23 i po sata.

Gledajući meč i statistiku jedan podatak je vrlo važan. Alcaraz je na kraju osvojio 76 posto poena na mreži (34/45), što najbolje potvrđuje kakav smo meč gledali u finalu US Opena.

Mladi Španjolac je izabrao provjerenu taktiku, možda pomalo zaboravljenu. Jak servis, posebno prvi, maksimalno dubok i volej. Koliko god je to bilo moguće. Zato i jesmo vidjeli veliki broj sjajnih poena, koji su u nešto dužim izmjenama obično išli na stranu Caspera Ruuda. Koji je imao samo 29 neforsiranih pogrešaka, čak 12 manje od Alcaraza ali je izgubio meč.

I još je jedan statistički podatak zanimljiv. Obojica su uspjela napraviti po tri breaka iz skoro istog broja prilika. Alcaraz je imao 11 break lopti, Ruud jednu manje.

Video: Carlos Alcaraz vs. Casper Ruud Highlights

U prva četiri gema prvog seta, Ruud je imao dvije break lopte, Alcaraz je iskoristio svoju četvrtu. Nakon što je Španjolac ispustio prvi, break loptu u drugom setu, Ruud se razigrao, pogodio je neke sjajne poene i došao na 4-2. Carlitos je imao svoje prilike, ali je jako puno griješio u tome dijelu, pa je izgledalo kako Norvežanin preuzima konce.

Međutim, već na početku trećeg seta Ruud gubi servis. Drop shot forehandom je donio break Alcarazu. Drop shot koji je tijekom cijelog meča sjajno koristio. Vratio se Ruud u četvrtom gemu, backhand Carlitosa je ostao kratak, na brak loptu. Do tie breaka je uslijedilo mirno razdoblje, a onda je u tie breaku Španjolac jednostavno pomeo Norvežanina. I definitivno prelomio meč. Jer u nastavku Ruud nije bio ni blizu break lopte. Alcaraz je sjajno servirao i novim breakom za 4-2 ispunio svoje snove.

Kopirati
Drag cursor here to close