Što izabrati za svoje dijete?

Bazni, pojedinačni ili kolektivni sportovi...

Osim što je važan za fizički i psihički razvoj djeteta, sport je i način života, a djeca kroz bavljenje sportom od najranije dobi razvijaju samostalnost, odgovornost i koncentraciju.
Sport / Ostali sportovi | 12. 09. 2023. u 11:06 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upis u školu košarke, upis u školu stolnog tenisa, upis u školu plivanja, karatea, atletike, gimnastike... Izbor je svake godine više nego šarolik.

Na prostoru Mostara imamo više od stotinu klubova koji funkcioniraju na ovaj ili onaj način. Ne možemo reći kako imamo jednak broj škola, ali dobar dio istih klubova s vremena na vrijeme se odluči za pokretanje pojedine škole koja ustvari predstavlja prvu stepenicu na putu aktivnog bavljenja sportom u budućnosti.

Za djecu, posebno one najmlađe uzraste vrlo važni su tzv. bazni sportovi. Osim što je važan za fizički i psihički razvoj djeteta, sport je i način života, a djeca kroz bavljenje sportom od najranije dobi razvijaju samostalnost, odgovornost i koncentraciju. Istina je da dječji treninzi iziskuju dosta financijskih sredstava i da se dijete tijekom sportskih aktivnosti može povrijediti, ali stručnjaci ipak u prvi plan ističu mnoge dugoročne prednosti koje donosi bavljenje sportom.

Ono što je najvažnije što roditelji svakako ne smiju zaboraviti, aktivnost kojom se bavi dijete treba biti zanimljiva i zabavna. Djeca koja se bave sportom su zdravija, postižu bolje rezultate u školi, imaju bolje razvijene socijalne vještine. Također se razvijaju i kognitivne sposobnosti, a znatno se povećava i trajanje i usmjeravanje pažnje.

Naravno da je uvijek prisutno pitanje izbora ali i želje kojim se sportom baviti. Ako se gledaju bazni sportovi gimnastika se čini
kao najbolji izbor razvijanje motorike, ali i vrlo dobre pripreme za eventualno kasnije bavljenje nekim sportom.

Gimnastika

Gimnastički klub Libertas Mostar je nakon ljetne pauze pokrenuo novu školu, ali je zbog popunjenosti vrlo brzo zatvoren upis. Ipak na kraju je zbog velike zainteresiranosti otvorena nova grupa za članove uzrasta od pet do osam godina. U programu naše škole imamo Gimnastičku igraonicu (uzrast 4-6 godina), Školu gimnastike (6-9 godina), Rekreativnu gimnastiku (10-14) i Natjecateljsku gimnastiku.

Atletika

Atletika je sigurno odmah tu uz gimnastiku. Iako uvjeti baš nisu idealni u Mostaru, za razvoj atletike kao sporta, tu imamo Školu Atletike Mostar koja ima svoje sekcije u Mostaru, ali Bijelom Polju. Unutar ove škole imamo različite sekcije poput:

Mini atletska škola (3 do 6 god.)
Atletska škola 1. (7 do 9 god.)
Atletska škola 2. (10 do 12 god.)
Atletski trening (13+ god.)

Škola trčanja Sanus Motus Mostar je pokrenula SANUS MINI KIDS grupu u okviru svoje škole
za djecu od 4 do 6 godina. Ovo je samo nastavak projekta osmišljenog za rad i treninge s djecom od 6 do 16 godina, s ciljem poboljšanja trkačkih sposobnosti i motoričkih vještina te kasnijim stjecanjem atletskih vještina koje će omogućiti uključivanje djece u atletska natjecanja.

Plivanje

Voda je idealna za djecu jer ostvaruje slobodu pokreta i osjećaj lakoće. Osim što blagotvorno utiče na cjelokupni razvoj djeteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole.

Srčani mišić postaje snažniji, produbljuje se disanje i tijelo dobiva više kiseonika. Vitalni kapacitet pluća se poveća za gotovo 20%. Plivanjem se kasnije također pospješuje pravilan rast i razvoj koštanog sistema, posebno kičme, kao i razvoj mišićnog sistema, a sve to utiče na pravilno držanje tijela. Osim toga, plivanje pozitivno utiče na san i spavanje, sposobnost termoregulacije i imunitet, reći će stručnjaci.

Plivanje je kao sport definitivno u ekspanziji kada je Mostar, pa su škole plivanja u klubovima Velež, ORKA i Zrinjski sasvim normalna pojava. U PK Velež imamo obuku za neplivače, djecu i odrasle, usavršavanje plivačkih tehnika, kada je u pitanju ORKA tu imamo i korektivo plivanje. Sveučilišni plivački klub Zrinjski također u ovom periodu organizira upise u programe Škole plivanja.

Borilački sportovi

Karate, judo, taekwondo dobro razvijaju gipkost, koordinaciju, ravnotežu, što je primjereno za dob, oko 9 godine života. Judo klub Borsa već godinama privlači mlađe uzrasne kategorije sa "Super Leom" i Judo igraonicom. Klub s velikom tradicijom, judo klub Hercegovac je i ove godine krenuo s upisom za mlađe članove pod motom "Budi zdrav - Zabavi se - Osjeti zajedništvo. Taekwondo klub Cro Star nudi mogućnost upisa novim članovima pa i onim najmlađim od četiri do šest godina. Tu je i veliki broj karate klubova Mostara (Zrinjski, Mostar, Student...) ali i Bijelog Polja, Blagaja koji također s početkom nove školske godine spremaju svoj program za najmlađe.

Kolektivni sportovi 

Ne mogu se zaboraviti niti kolektivni sportovi, jer se rukometom košarkom i odbojkom, razvija koordinacija, brzina, agilnost i preciznost. Na ovim prostorima prisutan je popriličan broj manjih, privatnih nogometnih škola koje također rade s onim najmlađim uzrastima, dok neke već imaju svoje seniorske pogone i nastupaju u određenim rangovima takmičenja kao seniorske ekipe. Pa onda su tu tenis, stolni tenis, sve popularniji u gradu na Neretvi i dosta još nekih drugih sportova koji rade na popularizaciji, poput recimo streličarstva.

Posebna priča u Mostaru je Univerzalna sportska škola "Sport talent" koja svake godine širi broj sportova koji se nalaze u "ponudi". Tako je tijekom ljeta i ove godine bila aktivna škola plivanja, tu je sada škola odbojke, nogomet, košarka, judo, ove godine je održana i deseta jubilarna Sport Talent Olimpijada. Puno dobrih stvari na jedno mjestu. 

Ipak, kada se ukupno sve pogleda najvažnije je da se djeca kroz treninge druže, vesele, podižu svijest o sportskom razvoju. 

Kopirati
Drag cursor here to close