RaceBird

Bogataši stvorili novi sport

Prvenstvo uključuje devet timova koji se natječu jedan protiv drugog u utrkama koje će biti održane u nekim od turistički najposjećenijih gradova…
Sport / Ostali sportovi | 11. 05. 2024. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je prije tri godine, u vrijeme pandemije Alejandro Agaga šetao pored rijeke Temze s Rodyjem Basom, bivšim inžinjerom F1, koji će mu kasnije postati i poslovni partner, i razmišljao o stvaranju novog plovila – električnog motornog čamca RaceBird, vjerojatno nije mogao zamisliti da će biti začetnik novog sporta E1, piše bh izdanje magazina Forbes.

Po uzoru na Formulu E, koja je odvela električne utrke na ulice New Yorka, Londona i Hong Konga, E1 serija svoje utrke vodi na velike urbane plovne puteve, s ambicijama, da električni brzi čamci zaplove lukama u Sidneyu, kanalima Venecije, i kod brda Šećerna glava koje gleda na Rio de Janeiro.

Utrka trkaćim čamcima na električni pogon, novi je sport koji za sada privlači pažnju najbogatije elite, i već je dobio i svoje prvenstvo na globalnoj razini – UIM E1 Svjetsko prvenstvo.

Prvenstvo uključuje devet timova koji se natječu jedan protiv drugog u utrkama koje će biti održane u nekim od turistički najposjećenijih gradova, navodi novinarka Forbesa Amela Keserović Polić.

Jedan od timova koji sudjeluju je i Westbrook Racing, čiji vlasnik je oskarovac Will Smith, te nosi naziv po njegovoj entertainment kompaniji. Westbrook Racing tim će imati svoj debi 12. svibnja u utrci prvenstva u Veneciji.

Ovime se holivudski glumac pridružio Tomu Bradyju, zvijezdi američkog nogometa, tenisaču Rafaelu Nadalu i zvijezdi kriketa Viratu Kohliju kao investitor u prvenstvu električnih čamaca, koji također imaju timove na prvenstvu. Osim njih sudjeluju i timovi: Aoki Racing Team, Sergio Perez E1, Blue Ricing, Brasil by Claure Group, Team Drogba, Miami powered by Magnus (iza kojeg stoji pjevač i producent Marc Anthony).

Prvenstvo je počelo u Džedi, 3. veljače, nastavlja se u Veneciji 12. svibnja, potom se seli u Marbellu 2.lipnja, Ženevu 30. lipnja, Monaco 27. srpnja, brzi čamci će snage odmjeriti u Rotterdamu 8. rujna, a u Hong Kongu kao posljednjoj destinaciji prvenstva 10. studenog, navodi Forbes.

Iako je RaceBirds atraktivna vozilica utrka, njegova tehnologija u budućnosti bi mogla biti zanimljiva i u komercijalnoj proizvodnji električnih čamaca, što će bez sumnje otvoriti put održivijem pomorskom prijevozu.

RaceBirds čamci mogu dostići brzinu od oko 90 kilometara na sat, opremljeni su naprednim pogonskim električnim sustavima i tehnologijom izolacije, koji mu osiguravaju visoke performanse uz minimalan utjecaj na okoliš.

 

Kopirati
Drag cursor here to close