Ranije suspendirane

VIDEO I Boksačice ili boksači, veliki skandal u Parizu

Međunarodna boksačka federacija (IBA) tada ih je suspendirala, a predsjednik IBA-e otkrio je kako su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.
Sport / Ostali sportovi | 30. 07. 2024. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatne stvari su događaju na boksačkom turniru za žene u Parizu. U centru pažnje su Lin Yu-ting i Imane Khelif.

Radi se o boksačicama koje su suspendirane s prošlog Svjetskog prvenstva jer se smatra da su biološki muškarci, ali u Parizu im je dopušten nastup. Međunarodna boksačka federacija (IBA) tada ih je suspendirala, a predsjednik IBA-e otkrio je kako su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma. Kako IBA nema utjecaj nad olimpijskim boksačkim turnirom, MOO je donio odluku da Lin Yu-ting i Imane Khelif imaju pravo nastupa na ovom turniru.

Inače, Yu-ting dvaput je osvajala/o svjetsko zlato, a u dva navrata došla/o je i do svjetske bronce. Brončana medalja koju je osvojila/o prošle godine na SP-u New Delhiju poništena je i pripala je Svetlani Stanevoj, bugarskoj boksačici.

Video: Lin Yu-ting

Uz ime Imane Khelif veže se srebro sa SP-a održanog 2022. godine u Istanbulu. Meksička boksačica Brianda Tamara imala je prilike boksati protiv Imane Khelif, a iskustvo je opisala riječima:

"Bila sam izvan sebe tijekom borbe s njom. Njeni udarci bili su jako bolni i mislim da nešto takvo nisam osjetila u 13 godina koliko se bavim boksom, čak ni na sparinzima s muškarcima. Hvala Bogu da sam čitava izašla iz ringa i drago mi je da su konačno shvatili", napisala je Brianda putem Twittera nakon što je Khelif suspendirana od strane IBA-e.

Video: Imane Khelif

Lin Yu-ting nastupa u kategoriji do 57. kilograma, njena protivnica je Sitora Turdibekova iz Uzbekistana, dok će se Imane Khelif boriti protiv Angele Carini iz Italije, radi se o kategoriji do 66 kilograma. Velika se prašina podigla prije samih nastupa i veliko je pitanje kako će stvari izgledati u ringu.

Kopirati
Drag cursor here to close