Velika konkurencija

''Deda'' autora Aleksandra Čavića najbolja sportska fotografija u BiH

Stručni žiri u sastavu Robert Andrejaš, Nedim Ćudić i Ahmet Bajrić ocjenjivao je 40 radova pristiglih na natječaj, a Andrejaš tvrdi da su bh. fotoreporteri koji se bave i sportskom fotografijom donijeli odlične fotografije.
Sport / Ostali sportovi | 30. 01. 2019. u 19:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografija nazvana "Deda" banjalučkog autora Aleksandra Čavića proglašena je danas najboljom sportskom fotografijom u Bosni i Hercegovini na izboru za najbolju fotografiju "Tomislav Trojak" upriličenom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Ova fotografija prikazuje sliku starijeg gospodina na banjalučkom polumaratonu koji je istrčao rutu od 21 kilometar u roku od tri sata i 20 minuta, a na njoj se vidi radost učesnika i svih prisutnih koji su ga dočekali na cilju.

''Sportska fotografija je trenutak za koji nikada ne znamo kada će naići. Osim opreme, važno je procijeniti i mjesto s kojeg se fotografira. Vidio sam starijeg gospodina kako trči i čekao sam ga više od tri sata dok nije završio polumaraton'', kazao je Čavić.

Drugo mjesto i posebno priznanje dodijeljeno je Jasminu Hadžiću iz Zenice za rad "Džekson pogađa", koji je nastao na stadionu Grbavica, kada je Edin Džeko postigao gol na utakmici sa Sjevernom Irskom za pobjedu Bosne i Hercegovine.

Treće mjesto podijelili su Jelena Đurđević iz Banje Luke, koja se natjecala s fotografijom snimljenom tijekom utrke kajak čamaca i Goran Lončar iz Tuzle, koji je prilikom natjecanja u ritmičkoj gimnastici snimio fotografiju "Obruč i ja".

Stručni žiri u sastavu Robert Andrejaš, Nedim Ćudić i Ahmet Bajrić ocjenjivao je 40 radova pristiglih na natječaj, a Andrejaš tvrdi da su bh. fotoreporteri koji se bave i sportskom fotografijom donijeli odlične fotografije.

Napomenuo je da je za ovu izložbu napravljen presjek svih sportova, dodajući da bh. fotografija visoko kotira u polju sportske fotografije, bez obzira na niži kvalitet opreme kojom raspolažu fotografi te Andrejaš ističe da kada bi fotografi bili ravnopravni po opremi bili bi nedostižni.

Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini "Tomislav Trojak" organizira Udruženje građana "Centar kreativnih aktivnosti" iz Tuzle, a natjecanje je nazvano po istaknutom bh. fotografu koji je preminuo 2015. godine, a tijekom bogate karijere pratio gotovo sva događanja u Tuzli i BiH.

Najviše je volio sportsku fotografiju, a naročito je bio ponosan na one koje je snimio tijekom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, kao i one iz 1989. godine u Firenci, kada su košarkašice tuzlanskog "Jedinstva" postale europske prvakinje.

Predsjednik "Centra kreativnih aktivnosti" Nedim Salaharević kazao je da osim što je cilj manifestacije da se Tomislav Trojak ne zaboravi, nastoji se sportskoj fotografiji dati mjesto koje joj pripada jer su trenuci sa sportskih terena dragocjeni.

Izložba fotografija će nakon današnjeg proglašenja najboljih biti premještena u Sportski, kulturni, gospodarski centar "Mejdan", mjesto gdje je Trojak gotovo svakodnevno boravio i radio, priopćeno je danas iz Udruženja građana "Centar kreativnih aktivnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close