Treća u povijesti, prva nakon 69 godina

Fiji šokirao Australiju na Svjetskom prvenstvu

Do nedjeljne utakmice Australija je upisala 15 uzastopnih pobjeda u duelima protiv reprezentacije Fijija. Od početka 1985. igrali su i pobijedili devet puta, postigavši najmanje 31 poen u osam utakmica.
Sport / Ostali sportovi | 18. 09. 2023. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je za većinu to ogromno veliko iznenađenje, u ovom trenutku barem kada je u pitanju svijet rugbyja možda i ne toliko. Jer Fiji je dvostruki olimpijski prvak u sedmici, a ova reprezentacija je uspjela u pripremama za Svjetski kup srediti i jednu Englesku.

Opet, kada savladate Australiju na velikom takmičenju onda je to podvig za naslovnice. Bez obzira na to što Australija nije u nekoj formi i vrlo lako bi mogla ostati bez četvrtfinala.

Do nedjeljne utakmice Australija je upisala 15 uzastopnih pobjeda u duelima protiv reprezentacije Fijija. Od početka 1985. igrali su i pobijedili devet puta, postigavši najmanje 31 poen u osam  utakmica. Za popularne Flying Fijians ovo je prvi trijumf nad reprezentacijom Australije nakon 69 godina, tek treći ukupno u povijesti.

"Trenutno sam emocionalno iscrpljen. Bila je ovo velik utakmica. Morali smo do posljednjeg trenutka biti tu. Gurali smo momke da idu do same granice i nismo požalili na kraju", rekao je izbornik Simon Raiwalui.

Video: Fiji - Australija 

Precizni Simione Kuruvoli je držao u igri Fiji iako je Australija imala jedno polaganje u prvom dijelu, Mark Nawaqanitawase je uspio pobjeći. Stvari su se zakomplicirale po Australiju, nakon što je na drugoj strani u 43. minuti Josua Tuisova poentirao za 17:8 Na kraju je završilo 22:15.

Kopirati
Drag cursor here to close