Mary Lou Retton

Ikona američke gimnastike se bori za život

Retton je istovremeno postala prva Amerikanka i prva gimnastičarka izvan istočne Europe koja je osvojila zlato u pojedinačnom višeboju.
Sport / Ostali sportovi | 11. 10. 2023. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je velika zvijezda Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine. Jedno vrijeme i američkog sporta uopće. Mary Lou Retton je u Los Angelesu postala prva Amerikanka koja je osvojila naslov olimpijske pobjednice u višeboju.

Pojedinačno, dohvatila je srebrnu medalju na preskoku, broncu na dvovisinskim ručama i vježbama na parteru, dok je ekipno, s reprezentacijom SAD-a bila druga. Uspjeh je time bio veći kada se zna da je morala operirati koljeno. Pet tjedana prije početka Olimpijade. Posebno se pamti njen nastup u višeboju gdje je vodila veliku borbu s Ekaterinom Szabo iz Rumunjske.

Szabo je bila u prednosti, prije ulaska u finalnu rotaciju Mary Lou je zaostajala 0.05 bodova. Bilo je jasno kako zlato može osvojiti samo maksimalnom desetkom. I uspjela je. Na preskoku koji je bio pod velikim upitnikom upravo zbog ozljede koljena.

Video: Mary Lou Retton Los Angeles 

Retton je istovremeno postala prva Amerikanka i prva gimnastičarka izvan istočne Europe koja je osvojila zlato u pojedinačnom višeboju.

Danas Mary Lou Retton ima 55 godina i bori se za život u bolnici. Tu informaciju je otkrila njena kćerka McKenna Lane Kelley. Ona je napisala kako se njena mama nalazi na jedinici intenzivne njege zbog upale pluća već tjedan dana. Istovremeno je njena kćerka pokrenula fundraising kampanju u kojoj se nada skupiti 50.000 dolara jer Retton nema zdravstveno osiguranje.

"Majka je sad već tjedan dana na intenzivnoj njezi. Iz poštovanja prema njezinoj privatnosti neću iznositi detalje. Bilo kakva pomoć bila bi toliko dobrodošla meni i mojoj obitelji", objavila je Kelley.

Kopirati
Drag cursor here to close