U skoku u vis

Mahuchikh srušila svjetski rekord star 37 godina

Ukrajinka je prvo pomjerila letvicu na 2.07, što je također preskočila u drugom pokušaju, nakon čega je krenula u lov na svjetski rekord, koji je postavila Kostadinova 1987. godine na Svjetskom prvenstvu.
Sport / Ostali sportovi | 07. 07. 2024. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najdugovječnijih svjetskih rekorda danas je oboren. Onaj u skoku u vos kod atletičarki. Na mitingu Dijamantne lige u Parizu, Yaroslava Mahuchikh je preskočila letvicu na 2.10 metara čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Stefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Ukrajinska skakačica u vis Mahuchikh ispratila je izazov svjetske dvoranske prvakinje Nicole Olyaslagers na 2.01, nakon čega je krenuo obračun na 2.03. Olyaslagers nije uspjela, Mahuchikh jeste u drugom pokušaju. S osiguranom pobjedom, Ukrajinka je
prvo pomjerila letvicu na 2.07, što je također preskočila u drugom pokušaju, nakon čega je krenula u lov na svjetski rekord, koji je postavila Kostadinova 1987. godine na Svjetskom prvenstvu. I uspjela je Mahuchikh. U prvom pokušaju.

"Dolazeći na ovo natjecanje, imala sam neki osjećaj da mogu preskočiti 2:07, možda 2.10. Konačno sam upisala Ukrajinu u povijest svjetske atletike", rekla je nakon nastupa Mahuchikh.

Do nedjelje Mahuchikh je imala osobni rekord s preskočenih 2.06. Tijekom posljednjih tri i pol desetljeća najbliže Kostadinovoj je stigla hrvatska šampionka Blanka Vlašić kojoj je najbolji rezultat u karijeri ostao 2.08 m s kojim je sada treća na listi svih vremena, a na društvenim mrežama čestitala je Ukrajinki.

Dosadašnji rekord u skoku u vis bio je četvrti najstariji rekord u konkurenciji atletičarki, stariji su bili samo oni Čehinje Jarmile Kratochvilove na 800 metara, postavljen 1983., Njemice Marite Koch na 400 metara postavljen 1985. te Ruskinje Natalije Lisovskaje u bacanju kugle iz lipnja 1987.

Kopirati
Drag cursor here to close