Judo

Nema prepreka – Josip Marić osvojio europsko srebro!

Njegova nevjerojatna priča i uspjeh otvaraju put za mnoge druge mlade sportaše inspirirajući cijelu društvenu zajednicu.
Sport / Ostali sportovi | 03. 06. 2024. u 11:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josip Marić, dječak s Downovim sindromom iz Mostara, osvojio srebreno odličje na Europskom kupu u judou.

U Velikoj Gorici održan je prvi europski Kup za djecu s poteškoćama u razvoju, kojega je organizirala Europska judo unija, uz tehničku potporu Judo kluba Fuji.

Na turniru je nastupilo 140 natjecatelja iz 14 zemalja, uključujući Poljsku, Slovačku, Hrvatsku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Rumunjsku, Izrael, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Veliku Britaniju, Italiju, Bugarsku i Francusku.

''Osim što je ovo natjecanje bilo povijesno za judo, obilježilo ga je i postignuće Borsinog judaša Josipa Marića. Josip, dječak s Downovim sindromom, svojim je nastupom i srebrenim odličjem na ovom prestižnom natjecanju izmamio osmijehe i aplauze svih prisutnih'', objavio je Judo klub Borsa.

Josip je, kako se navodi, na ovom turniru imao veliku podršku svojih kolega iz kluba, djece s kojima trenira i koji su doputovali da ga gledaju.

''Njegova nevjerojatna priča i uspjeh otvaraju put za mnoge druge mlade sportaše inspirirajući cijelu društvenu zajednicu'', naveo je mostarski klub.

Video: Mali borac s velikim srcem

Inače, Josip već četiri godine trenira judo u Judo klubu Borsa u kojem je kapetan djece s Downovim sindromom.  Učenik je 2. razreda u Osnovnoj školi Petra Bakule, a judo mu jako pomaže u osamostaljenju.

Iako je još uvijek malen, toliko je zreo da čak i samostalno putuje na udaljene turnire, odsustvujući od kuće po dva ili tri dana bez pratnje roditelja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close