Finac u sjajnom ritmu

Niskanen je bio neuhvatljiv za ostale

Niskanen je od početka nametnuo tempo koji nitko od njegovih konkurenata nije mogao pratiti i bio je najbrži na svakoj od prolaznih točaka, a na cilj stigao u vremenu 37 minuta i 54.8 sekundi.
Sport / Ostali sportovi | 11. 02. 2022. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji finski trkač na skijama 30-godišnji Iivo Niskanen novi je olimpijski pobjednik na 15 km klasičnim načinom, a do svog trećeg olimpijskog zlata došao je na uvjerljiv način, nadmašivši drugoplasiranog Rusa Aleksandera Bolshunova za 23.2 sekunde.

Niskanen je od početka nametnuo tempo koji nitko od njegovih konkurenata nije mogao pratiti i bio je najbrži na svakoj od prolaznih točaka, a na cilj stigao u vremenu 37 minuta i 54.8 sekundi. Bolshunov se uspio držati na zaostatku ispod 20 sekundi do polovice staze, a onda je i on došao do gotovo pola minute zaostatka te je postalo jasno da zlatu s ovih Igara u skiatlonu neće dodati još jedno.

Niskanen je u skiatlonu iznenađujuće osvojio brončanu medalju, jer ga kao specijalista za klasični način nitko nije vidio među najozbiljnijim kandidatima za odličje u disciplini koja sadržava i 15 km trčanja slobodnim načinom. No, i u toj je disciplini pokazao svoje maratonske kapacitete koji će mu dobro doći kad će predzadnjeg dana Igara, 19. veljače, pokušati osvojiti odličje i u utrci na 50 km u kojoj je 2018. u Pjongčangu postao olimpijskim pobjednikom. No, u Južnoj Koreji se trčalo klasičnim načinom, a u Zhangjiakouu će se trčati slobodnim načinom.

Do prvog olimpijskog odličja na dužoj dionici od sprinterske stigao je Norvežanin Johannes Hoesflot Klaebo koji je osvojio broncu zaostavši za Niskanenom 37.5 sekundi.

Norvežani su u skiatlonu ostali bez odličja, a da tako ne bude i na 15 km klasično pobrinuo se dvostruki olimpijski pobjednik u sprintu Johannes Hoesflot Klaebo koji je nakon sporijeg početka ubrzao od polovice staze i došao do svoje pete olimpijske medalje.

U Pjongčangu je osvojio zlato u klasičnom sprintu, a u Pekingu ga obranio u slobodnim načinom. Još dva olimpijska naslova ima u štafetama, sprinterskoj i na 4 x 10 km.

U današnjoj utrci je nastupio Strahinja Erić bosanskohercegovački reprezentativac koji je završio na tek 87. mjestu od ukupno 97 takmičara. Erić je u cilju imao vrijeme 48:38.3, pa je njegov zaostatak za pobjedniko bio veći od deset minuta.Do kraja Olimpijade u Pekingu Erić će nastupiti na još jednoj utrci na 50 kilometara slobodnim stilom za osam dana.

Kopirati
Drag cursor here to close