Prva utakmica Zlatne lige

Odbojkašice BiH večeras protiv Belgije

Atmosfera u reprezentaciji je na najvišem nivou, i odbojkašice u Belgiju idu po bodove. Nošene na krilima prošlogodišnjih uspjeha i pobjeda, žele nastaviti u tom ritmu i na najbolji mogući način se pripremiti za Europsko prvenstvo.
Sport / Ostali sportovi | 27. 05. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH večeras igra svoju prvu utakmicu u okviru ovogodišnje CEV Zlatne lige, protivnik je Belgija u gradu Kortrijku. U proteklom periodu, odbojkašice su odradile ciklus priprema u Zenica, odigrale su dvije prijateljske utakmice u Zenici protiv Crne Gore u kojima nije ostvaren trijumf, ali rezultat nije imao svoju težinu.

Međutim, izbornik Stevan Ljubičić koji se pripremama reprezentacije zbog klupskih obaveza priključio nešto kasnije, nije bio nezadovoljan viđenim u dva meča protiv Crnogorki, od kojih je prvi okončan rezultatom 2:2 (dogovoreno da se igra na samo četiri seta) te u drugom poražene s 2:3.

" Mi smo ove utakmice iskoristili više kao trening, jer sam i ja bio došao samo tri dana ranije pa sam želio da vidim sve djevojke. Za njih, a i za mene neka su lica u potpunosti nova pa nisam imao sliku što i koliko mogu te smo iskoristili ove utakmice da vidimo s čim raspolažemo. Da vidimo što možemo da primijenimo i od nekih taktičkih varijanti te s čim možemo krenemo u prve dvije utakmice, na mini turneju u Belgiju i Švedsku.

Atmosfera u reprezentaciji je na najvišem nivou, i odbojkašice u Belgiju idu po bodove. Nošene na krilima prošlogodišnjih uspjeha i pobjeda, žele nastaviti u tom ritmu i na najbolji mogući način se pripremiti za Europsko prvenstvo i dokazati da su zasluženo na smotri najboljih europskih odbojkašica.

"Vidjeli ste da sam poslije svakog seta mijenjao startnih šest. Oscilacije su, prije svega, posljedica mladosti. Ove smo godine prepuni mladih igračica pa je u ovoj selekciji, od njih 18, ja mislim osam prvi put s nama. Djevojčice su to od 16, 17, 18 godina…Neke su malo starije, ali su, također, prvi put tu – Nina Đukić, Maja Lasić… Ali, izuzetno sam zadovoljan odnosom, zalaganjem, radom na treninzima. Sve što se dešavalo na ovim kontrolnim utakmicama, upravo je i bilo u svrhu provjere što mi možemo i pod nekim stresnim rezultatom te da vidimo što i kako funkcioniramo kada mi diktiramo tempo utakmice", dodao je Ljubičić naglasivši kako
će nastupi u Zlatnoj ligi biti najbolja moguća priprema za ono što čeka reprezentaciju na Europskom prvenstvu.

"Još ću jednom naglasiti da je nama ovog ljeta prioritet Europsko prvenstvo (15.kolovoz – 3. rujan). Već sam obavio razgovor sa svim igračicama i na EP-u ćemo biti na okupu, biće ono sve što bh. odbojka može ponuditi. S izuzetkom onih koje su malo ozbiljnije povrijeđene, ali one, ostale, koje su nas i dovele do ovih rezultata, bit će tu. Ozbiljniju povredu ramena ima Žana Dragutinović te Elena Babić, koja ima problem s prijelomom šake. Upravo iz tih razloga i nisu tu, s nama" kaže Ljubičić.

Kao što je poznato odbojkašice Bosne i Hercegovine su u Skupini A zajedno sa Belgijom i Švedskom. Nakon gostujućih utakmica, uslijedit će i dvije domaće utakmice koje će se igrati u Areni "Husejin Smajlović" u Zenici. Večerašnji susret je na rasporedu od 20 sati i gledatelji će ovu utakmicu moći pratiti uživo na kanalima Arena Sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close