Društvene mreže gore

Olimpijski odbor stao u obranu boksačica: One su žrtve...

Olimpijski odbor stao je u obranu Imane Khelif i Lin Yu-tin, sudionice ženskog boksačkog turnira.
Sport / Ostali sportovi | 02. 08. 2024. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nažalost, nekako najvruća tema Olimpijskih igara u Parizu nisu neki senzacionalni nastupi, veliki rivaliteti, inspirativne priče ili nevjerojatna postignuća.

Tema o kojoj se najviše govori su Imane Khelif i Lin Yu-ting, sudionice ženskog boksačkog turnira, prenosi Gol.hr

IBA im zabranila nastupe

Posebno se sve potenciralo nakon što je Khelif odradila svoj prvi meč (Lin još uvijek nije) i to tako da u medijima, ali i na društvenim mrežama, gledamo napise o biološkim muškarcima koji se bore protiv žena ili slične, zasad ipak nepotvrđene konstatacije.

Podsjećamo, organizacija IBA podvrgnula ih je određenim testovima koji su trebali pokazati je li ona kvalificirana za nastup u ženskoj konkurenciji.

Ti su testovi pokazali parametre koji dokazuje da imaju nedopuštenu prednost u usporedbi sa ženama i da stoga nemaju pravo nastupati u ženskoj konkurenciji.

Ipak, IBA više nema u svojoj jurisdikciji olimpijski boks, gdje je objema boksačicama dopušten nastup, a prva je u ring izišla Khelif i došla do pobjede nakon samo 45 sekundi.

Nakon svega što se posljednjih dana događalo i raznih informacija s različitih strana, Međunarodni olimpijski odbor (IOC) reagirao je dugačkim priopćenjem, koje je javno objavljeno na raznim kanalima, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Olimpijskog odbora

"Svaka osoba ima pravo baviti se sportom bez diskriminacije.

Svi natjecatelj na boksačkom turniru Olimpijskih igara u Parizu prošli su sve regulacije natjecanja, kao i sve medicinske testove određene uoči Olimpijskih igara. Kao i kod prethodnih boksačkih natjecanja, spol i starost sportaša određeni su njihovom putovnicom.

Ova pravila vrijedila su na Europskim igrama 2023. godine, Azijskim igrama, Panameričkim igrama i Pacifičkim igrama, Afričkim igrama, dvama kvalifikacijskim turnirima za OI, gdje se natjecalo ukupno 1471 boksač ili boksačica iz 172 države, u više od 2000 mečeva.

PBU je uzeo pravila s tokijskih Olimpijskih igara, zato da minimiziraju promjene u pripremama i da se garantira konzistentnost između dvaju igara. Ta pravila bazirana su na onima nastalima povodom završetka OI-ja u Rio de Janeiru.

Vidjeli smo različite izvještaje o dvjema boksačicama koje nastupaju na Olimpijskim igrama u Parizu. One već godinama sudjeluju u međunarodnim boksačkim natjecanjima u ženskoj konkurenciji, pa su tako nastupile na Olimpijskim igrama u Tokiju i na IBA prvenstvima.

One su žrtve iznenadne arbitražne odluke IBA-e. Krajem prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva diskvalificirane su bez ikakvog procesa.

Agresija na sportašice

Prema izvješću IBA-e, objavljenom na njihovoj web-stranici, odluku je inicijalno donio njihov glavni tajnik i predsjednik osobno. IBA-in odbor samo ju je naknadno ratificirao, uz dodatak da se u budućnosti tražiti obavljanje istog procesa te da se uvede u IBA pravila. Izvještaj također kaže da bi IBA trebala uvesti čistu proceduru testiranja spola.

Trenutačna agresija na te dvije sportašice došla je potpuno na temelju arbitraže, koja je napravljena bez ikakve prave procedure. Posebno ako se vodimo time da one godinama nastupaju na natjecanjima visokog ranga.

Takav je pristup suprotan pravilnom vođenju i upravljanju. Takva pravila se ne bi smjela mijenjati tijekom odvijanja natjecanja i svaka promjena pravila bi trebala proći kroz proceduru te bi trebala biti podržana znanstvenim dokazima.

IOC ima zadaću braniti ljudska prava svih natjecatelja na Olimpijskim igrama prema Olimpijskoj povelji i drugim dokumentima. Tužni smo zbog zlostavljanja koje dvije sportašice trenutačno prolaze.

IBA-ino izvješće IOC je odbio zbog njihove suspenzije iz 2019. godine".

Čekamo vidjeti što će se dogoditi u meču tajvanske boksačice, ali nakon ovoga što čitamo, jasno da je će IOC ostati pri svom stavu.

Jedino preostaje vidjeti hoće li biti neke zajedničke organizirane reakcije ostalih boksačica.

Tada bi svi mediji i napisi ostali sa strane te bi bila poslana najjača poruka. Puno jača od same reakcije, poslala bi se poruka da je neke stvari potrebno mijenjati na višoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close