Odbojkaši love treće zlato

Otvorene paraolimpijske igre u Parizu, zastavu BiH nosio Safet Alibašić

Pored reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, u Parizu će nastupiti Ervin Bejdić (streljaštvo) i Ismail Barlov (plivanje).
Sport / Ostali sportovi | 29. 08. 2024. u 01:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spektakularnom svečanošću u "srcu Pariza", na glasovitoj aveniji Champs-Elysees i Place de la Concorde otvorene su 17. Ljetne paraolimpijske igre na kojima će idućih 11 dana nastupiti oko 4.400 parasportaša iz 168 delegacija. Zastavu BiH na otvaranju je nosio reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci, Safet Alibašić. Alibašić je svoju sportsku karijeru započeo davne 1997. godine u Lukavcu u istoimenom klubu.

U svojoj karijeri je osvojio brojne medalje, uključujući dvije paraolimpijske zlatne medalje i više svjetskih i europskih titula. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ima dva zlata. Jedno je osvojeno 2004. godine, drugo osam godina poslije. Pored reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, u Parizu će nastupiti Ervin Bejdić (streljaštvo) i Ismail Barlov (plivanje).

Ovoga puta domaćini su imali sreće i s vremenom. Za razliku od "potopa" za vrijeme otvaranja olimpijskih igara, vrijeme večeras u Parizu teško da je mogla biti bolje. "Grad ljubavi zakucao je za srce svakog paraolimpijca," kako su kazali Parižani.

Premda je Pariz nedavno po treći put organizirao Olimpijske igre nakon 1900. i 1924. godine, ovo je prvi put da je glavni francuski grad domaćin Paraolimpijskih igara. Naime, tek od 1988. i Seoula, OI i POI se održavaju u istom gradu i na istim borilištima.

"Želimo da ove igre promijene živote," kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons. Predsjednik IPC-a ponovio je uvjerenje da će pariške POI biti najspektakularnije u povijesti.

"Često sam to govorio," priznao je. Ali danas više nemam ni najmanje sumnje," dodao je.

Zanimljiva ceremonija otvaranja, pod nazivom "Paradoks" je kroz pet "umjetničkih slika" otvorila pitanje invaliditeta i inkluzije. Vodila nas je od razdora do sloge. Svaka umjetnička sekvenca pričala je priču o tome kako se izvođači sastaju, ponovno otkrivaju jedni druge i rade zajedno na stvaranju, novog, inkluzivnijeg i mirnijeg društva.

Jedan od vrhunaca ceremonije otvaranja bilo je i paljenje paraolimpijskog plamena. Jedinstvena značajka paraolimpijskog pokreta je da nekoliko paraolimpijskih plamenova može sijati istovremeno. Po dolasku na francusko tlo, plamen je podijeljen u 12 plamenova, kako bi odražavao broj dana Paraolimpijskih igara. Oko 1.000 nositelja baklje širilo je energiju Igara diljem Francuske, ističući regije predane promicanju uključivanja u sport i podizanju svijesti o problemima invaliditeta.

Florent Manaudou, francuski stjegonoša na Olimpijskim igrama u Parizu, trčao je od Champs Elysees kako bi donio plamen na Place de la Concorde, a zatim ga je predao francuskom tenisaču u kolicima Michaelu Jeremiaszu kojem se pridružilo više od 150 plesača i izvođača koji nose plamene baklje uz taktove Bolera francuskog skladatelja Mauricea Ravela, jedne od najizvođenijih baletnih partitura u svijetu.

Baklju su potom na putu prema Jardin des Tuileries nosile brojne paraolimpijske legende, a kao posljednji kotao su zajedno upalili Charles-Antoine Kouakou, Fabien Lamirault, Elodie Lorandi, Alexis Hanquinquant i Nantenin Keita.

Kopirati
Drag cursor here to close