Amaterski potez McLarena

Piastri po naredbi do prvog trijumfa u karijeri

Piastri je stigao do zadnje izmjene guma, a onda je McLaren odlučio sam sebi napraviti problem. Pozvali su Norrisa prvog u boks i praktički ga "natjerali" da bude prvi.
Sport / Ostali sportovi | 21. 07. 2024. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australac u McLarenu, Oscar Piastri pobjednik je utrke za VN Mađarske. Gledajući kvalifikacije i današnju utrku, zasluženo, ako gledamo iz ugla ekipe McLarena, međutim način na koji su to napravili u ovoj ekipi graniči s jednom dozom amaterizma.

Piastri je stigao do zadnje izmjene guma, a onda je McLaren odlučio sam sebi napraviti problem. Pozvali su Norrisa prvog u boks i praktički ga "natjerali" da bude prvi.

Čudne naredbe

Lando Norris je pet krugova prije kraja je imao šest sekundi prednosti, ali se onda suočio s naredbama kako treba čuvati gume, molbama da prepusti prvo mjesto Australcu. Na kraju je dva kruga prije kraja Norris popustio, pa je Piastri ostvario svoju prvu pobjedu u karijeri.

Tako je McLaren ostvario svoju prvu dvostruku pobjedu nakon Monze 2021. te prvu pobjedu na Hungaroringu još od 2012. i Lewisa Hamiltona. Hamilton je danas bio treći, što je njegovo 200. postolje u karijeri.

Max u problemu

Dva bolida McLarena su vodila glavnu riječ na startu utrke, jedini koji je pokušao da im pokvari planove bio je Max Verstappen, ali danas nije bio njegov dan. Već na startu utrke kroz prvi zavoj je išao široko. Jeste prošao Norrisa, ali je morao vratiti drugo mjesto. Max je tvrdio kako su ga McLareni jednostavno izgurali sa staze, ali uzalud.

Piastri je u sedmom krugu imao već dvije i pol sekunde prednosti ispred Norrisa, dok je Verstappen bio još sekundu i pol iza Norrisa. Prvi bolidi u boksu su bili već nakon sedam krugova, svi su imali jedan cilj, uzeti tvrdu komponentu guma. Na polovini utrke smo gledali zanimljiv duel starih rivala, Verstappena i Hamiltona. Obojica prave greške na kočenju, Hamilton ostaje na trećem mjestu.

Piastri je do 43. kruga prednost malo povećao, na 1.8 sekundi, što je do 45. kruga poraslo na dvije sekunde. Upravo tada je Norris išao drugi put u boks. Prešao je na srednje tvrde gume i vratio se na četvrto mjesto ispred Hamiltona.

Greška McLarena

Piastri je kroz boks izgubio poziciju od Norrisa, kojem uskoro stižu poruke tip "uspostaviti poredak kakav je prethodno bio". I dok je Verstappen lovio Hamiltona, Norris je bio u "pregovorima" s trkačkim inženjerom. Sada se govori o "čuvanju guma". Norris je ekipi odgovorio da onda Oscar pritisne i stigne ga.

Sedam krugova prije kraja, Verstappen ponovo napada Hamiltona, ali dolazi do kontakta. Maxova zadnji lijevi točak i Lewisov prednji desni. Bolid Red Bulla je za trenutak u zraku, Hamilton ostaje treći. Tri kruga prije kraja u McLarenu su odahnuli, Norris je propustio Piastrija. Sedmi pobjednik ove sezone.

Na četvrtom mjestu je završio Charles Leclerc u Ferrariju. Peto mjesto je zauzeo Max Verstappen u Red Bullu koji je još uvijek pod istragom zbog kontakta s Lewisom Hamiltonom. Šesto mjesto je osvojio Carlos Sainz u Ferrariju, a sedmi je bio Sergio Perez u Red Bullu. Osmo mjesto je osvojio George Russell u Mercedesu. Njih dvojica su se solidno probili u bodove nakon katastrofalnih kvalifikacija. Prvih deset i krug osvajača bodova su zatvorili redom Yuki Tsunoda u RB-u te Lance Stroll u Aston Martinu.

Kopirati
Drag cursor here to close