Zagrli me oko vrata...

Rus i Ukrajinac prijateljstvom izazvali lavinu komentara

"Razumijem da postoje prijateljstva između sportaša koji treniraju zajedno dugi niz godina", rekao je ministar - i jasno ukazao: "Ali ovo je zemlja s kojom smo u ratu. U ovoj situaciji, sportaši bi trebali imati svoje emocije pod kontrolom".
Sport / Ostali sportovi | 19. 02. 2022. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Rus Ilja Burov grli Ukrajinca Oleksandra Abramenka

Na prvi pogled, ovo je sasvim normalna fotografija dvojice osvajača medalja koji slave odličja na Olimpijskim igrama u Pekingu. Ali ova slika izazvala je veliku pomutnju.

U euforiji zbog svog uspjeha u skijanju slobodnim stilom, ruski osvajač bronce Ilja Burov grli svog ukrajinskog rivala Oleksandra Abramenka koji je osvojio srebro.

Trenutna prijetnja invazije Rusije na Ukrajinu čini scenu grotesknom. Zbog dramatične političke situacije između dvije susjedne zemlje, ukrajinski ministar sporta Vadym Gutzeit već je prije početka Zimskih igara zabranio svojim sportašima pristup Rusima.

"Razumijem da postoje prijateljstva između sportaša koji treniraju zajedno dugi niz godina", rekao je Hutzajt - i jasno je ukazao: "Ali ovo je zemlja s kojom smo u ratu. U ovoj situaciji, sportaši bi trebali imati svoje emocije pod kontrolom".

Na "domoljubnom online sastanku" trenerima je također preporučeno "da ne stoje s ruskim sportašima i ne fotografiraju", rekao je Hutzajt u intervjuu za internetski portal Tribuna.com.

Ukrajinski tisak reagirao je shodno tome ogorčeno na akciju freestylera.

"Zagrljaj s Rusima: skandal Abramenka nakon pekinškog srebra", piše Ukrainian Today. Naslov Xsporta: "Provokacija? Ruski sportaš grli Abramenka nakon finala slobodnim stilom".

Foto: Twitter / Ovako je to izgledalo na prethodnoj olimpijadi 2018.

Abramenko na pitanje je li ova gesta primjer olimpijskog duha, za Frankfurter Allgemeine Zeitung nije uspio do kraja objasniti svoj stav.

"Naravno, vrlo je teško nositi se s takvim pitanjem. Već je postojala jedna zajednička fotografija nas dvojice iz 2018. godine. Mislim, fotografiran sam skako čestitam Ilji. Na ovim igrama sam, naravno, htio izbjeći da se to ponovi, pa sam tražio, mislim, što to znači, tražio... Dogodilo se to da me on zagrli, pa dobro. Jednostavno je tako kako je".

Ne treba pridavati previše simbolike sceni, rekao je Abramenko. Burov i on su prijatelji, to nema veze s politikom. Ali očito to ne vide svi tako.

Kopirati
Drag cursor here to close