BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 24

SPORT CENTAR PODCAST: Darko Raič: Ništa brzina, samo snaga, izdržljivosti, spretnost

"Stvarno su te prepreke izuzetno zahtjevne, nije važna brzina, ali se svaka i ona najmanja greškica skupo plaća", kaže Darko
Sport / Ostali sportovi | 30. 10. 2022. u 21:38 Feđa IBRULJ | Bljesak.info
DARKO RAIČ | ENDURO STAZA USKORO U MOSTARU | PODCAST SPORT CENTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste da se radi o motociklima, ali za razliku od velike većine takmičenja motorsportu u ovom slučaju brzina pa skoro ništa ne znači. Zvuči čudno, ali je tako. U ovom slučaju je najvažnija izdržljivosti, ali i spretnost vozača.

Koji svoj motocikl voze po teškim i nepristupačnim terenima s puno prirodnih prepreka (strmi usponi, zemljani i makadamski putevi, kameni predjeli,...). Upravo to radi naš gost Darko Raič član kluba Extreme Enduro Mostar koji je prošle godine proglašen kao najbolji moto klub u BiH prema izboru Moto saveza BiH.

Mostarci su se okitili s čak četiri nagrade 2021. godine. Martin Šego zauzeo je prvo mjesto u PRO klasi, Darko Raič treće, a Kristijan Čilić četvrto. Također, Mostarci su dobili i nagradu za fair play. Na ovu nagradu članovi Extreme Enduro klub su posebno ponosni jer su je zaslužili sudjelujući u gašenju požara na planini Čabulji.

Jednostavno, uspjeli su proći tamo gdje je bilo najteže, pomogli su mijenjajući naprtnjače ljudima koji su također sudjelovali u gašenju

"Stvarno su te prepreke izuzetno zahtjevne, nije važna brzina, ali se svaka i ona najmanja greškica skupo plaća. Mislim da su svi vozači našeg kluba iz PRO klase doživjeli teške padove, lomove, koji vas ostave van staze šest, osma mjeseci, do godinu dana. Ja sam na svom prvom takmičenju 2017. godine, u Visokom ustvari upoznao Enduro, vidio sam koliko sam slab u tom trenutku. Staza je bila opasna, ja sam slomio šaku, stradalo je koljeno, napukao mi je meniskus, kolateralni ligament. Znam da sam ostao na tom dijelu planine sat vremena, nitko nije mogao prići, ali sam se nekako dokotrljao do dna. Shvatio sam da moram prvo kupiti novi motor, da se moram puno bolje pripremiti za utrku" kaže između ostalog u razgovoru Darko Raič.

Enduro kao sportska disciplina javlja se daleke 1911. godine, a prvo sportsko natjecanje 1947 godine i od tada se natjecanja kontinuirano održavaju do današnjih dana.

O sjajnim rezultatima ovog kluba, samom klubu, Enduru kao sportu, utrkama, usponima i padovima koji znaju biti bolni i teški, planovima i mogućoj organizaciji utrke u Mostaru, pravljenju staze s obzirom na uvjete koje okolina ovog grada nudi, razgovarali smo s predsjednikom kluba Darkom Raičem u 24. po redu izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close