Lia Thomas opet u centru pažnje

Transrodna Lia se skinula u svlačionici, plivačice ogorčene onim što su vidjele

Sada se oglasila Riley Gaines bivša plivačica sa Sveučilišta Kentucky, tvrdi da je Lia Thomas na lanjskom natjecanju spustila hlače i otkrila muške genitalije u ženskoj svlačionici.
Sport / Ostali sportovi | 10. 02. 2023. u 01:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekad se zvao Will Thomas, bavio se plivanjem, posljednji put je kao muškarac nastupio na jednom plivačkom takmičenju 16. studenog 2019. godine. Prezime je ostalo isto, ali je ime sada drugo. Transrodna plivačica Lia Thomas se pojavila na plivačkom mitingu krajem 2021. godine i tamo je pomela svoju konkurenciju.

Nacionalno udruženje sveučilišnih sportova Sjedinjenih Američkih Država (NCAA) kaže da se svaka transrodna žena može natjecati protiv drugih žena ako se podvrgne terapiji supresije testosterona u trajanju od godinu dana, međutim njeni rezultati su bili osporeni tvrdnjama da je u prednosti pred svojim kolegicama jer osobe koje se rode kao muškarci znaju imati duže udove, veće dlanove i stopala te snažnija torza, čak i nakon hormonske terapije.

Svoju dominaciju Lia je potvrdila prošle godine na sveučilišnom prvenstvu u Atlanti gdje je postala prva poznata transrodna sportašica koja je osvojila medalju, naslov prvaka, u njenom slučaju na 500 metara slobodno. Republikanski guverner Floride Ron DeSantis, koji je odobrio zakon koji zabranjuje trans ženama da se bave ženskim sportom u srednjim školama i na fakultetima, je nakon prvenstva potpisao proglas kojim je drugoplasiranu Emmu Weyant proglasio "pravednom pobjednicom".

Sada se oglasila Riley Gaines bivša plivačica sa Sveučilišta Kentucky, tvrdi da je Lia Thomas na lanjskom natjecanju spustila hlače i otkrila muške genitalije u ženskoj svlačionici. Riley dodaje da plivačice nisu bile unaprijed upozorene da će dijeliti svlačionicu s Lijom.

"Nismo dale svoj pristanak, nisu nas ni pitali. U toj svlačionici smo se okrenule i tamo je bio biološki muškarac od 193 centimetra, koji je spustio hlače i gledao nas kako se svlačimo. Bile smo izložene muškim genitalijama", rekla je Gaines za Fox News.

Gaines je odgodila pohađanje stomatološkog fakulteta kako bi se nastavila boriti za sportašice. Traži da se naprave zasebne svlačionice za transrodne sportašice.

"Prije godinu ili dvije ovo bi se smatralo nekim oblikom seksualnog napada ili voajerizma. Sada čak i dopuštaju da se to dogodi", dodala je Gaines.

Kopirati
Drag cursor here to close