Međunarodno otvoreno prvenstvo

U Zenici održane 20. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Više od 100 natjecatelja se natjecalo u osam različitih disciplina, a osim Bosne i Hercegovine, sudjelovali su natjecatelji iz Srbije, Crne Gore i Slovenije.
Sport / Ostali sportovi | 22. 06. 2024. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Atletskom stadionu "Kamberovića polje" u Zenici od 20. do 22. lipnja održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 20. jubilarne sportske igre za paraplegičare i osobe s dječijom paralizom, piše Fena.

Više od 100 natjecatelja se natjecalo u osam različitih disciplina, a osim Bosne i Hercegovine, sudjelovali su natjecatelji iz Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Organizator ovog događaja bio je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, uz podršku lokalnog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Svečani defile

Igre su otvorene svečanim defileom svih sudionika, a koji je predvođen Novotravničkim mažoretkinjama, karatašima klubova „Čelik“ i „Perfekt“, te uz sudjelovanje mališana iz zeničkih predškolskih ustanova „San“ i „Zvijezda“.

Nazočnima su se obratili Mirsad Muftić, u ime organizatora koji je natjecateljima poručio kako se trebaju natjecati sa samima sobom te im poželio dobre sportske rezultate.

Pomoćnik Federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić je pozdravio nazočne u ime Vlade FBiH, te naglasio kako duga tradicija Igara pokazuje važnost sporta za osobe sa invaliditetom.

Nazočne je pozdravio i ministar rada i socijalne politike ZDŽ, dok je igre otvorenima prograsio Premijer ZDŽ-a Nezir Pivić poželivši sudionicima puno uspjeha u natjecanjima.

Nepovoljni uvjeti

Iako su vremenski uvjeti bili nepovoljni, zenički stadion Kamberovića polje i hotel Zenica bili su poprište entuzijazma, osmijeha i borbenosti natjecatelja koji su odmjerili snage u trkama u kolicima na 100 i 200 metara, bacačkim disciplinama – kugla, disk, koplje i čunj, te u šahu - priopćeno je iz Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

U muškoj kategoriji 1. mjesto je pripalo ekipi SBŽ, drugo USŽ, dok je trećeplasirana ekipa iz Crne Gore.

U ženskoj kategoriji prvo mjesto je osvojila ekipa ZDŽ, drugo BPŽ, a treće SŽ. Prva u šahu je ekipa ZDŽ, druga ekipa RS-a, dok je treći bio tim SBŽ.

Medalje za najbolje

Ukupno gledano po broju medalja i postignuća, prvo mjesto je osvojila ekipa Zeničko-dobojske županije, druga je ekipa Srednjobosanske županije, a treća je ekipa Unsko-sanskog županije.

Najbolji pojedinac, sa najvećim brojem osvojenih medalja je Nedžad Pirić, a najtrofejnija od žena je Sajjra Poljo.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH je 2023. godine proslavio 45 godina postojanja.

Danas okuplja 14 udruženja – članica iz različitih dijelova Federacije: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša i Zenica, te broji oko 1200 članova - navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close