Nizozemac u centru pažnje

Van den Velde: Moja najveća greška u životu

"Hvala svima zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu," istakao je Steven van de Velde.
Sport / Ostali sportovi | 29. 06. 2024. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana će se puno piše o Stevenu van de Veldeu, Nizozemcu igraču odbojke na pijesku. Nizozemac je 2014 godine na četiri godine zatvora zbog silovanja djevojčice koja je imala 12 godina. Steven van de Velde je te godine otputovao u Englesku, gdje je silovao 12-godišnju djevojčicu koju je upoznao na Facebooku.

Britanski sud ga je 2016. osudio na četiri godine zatvora. Nakon godinu dana prebačen je u Nizozemsku, gdje mu je kazna prilagođena tamošnjem zakonu. Ukupno je gospodin van de Velde proveo nešto više od godinu dana u zatvoru. Mnogi su ogorčeni činjenicom da je Stevenu van de Veldeu dozvoljeno da se vrati, ali iz nizozemskog olimpijskog odbora imaju drugačije mišljenje.

"Nakon osude i kazne, Steven van de Velde vratio se na najvišu razinu sporta korak po korak pod stručnim vodstvom. Od 2017. ponovno sudjeluje na međunarodnim turnirima. Vratio profesionalnom sportu na temelju smjernica koje između ostalog navode uvjete pod kojima se sportaši u vrhunskom sportu mogu vratiti nakon presude. Van de Velde sada ispunjava sve kvalifikacijske uvjete za Olimpijske igre i stoga je dio tima."

Steven van de Velde nije prvi olimpijac koji je osuđen za zločin. Bruce Kimball osvojio je srebrnu medalju u skokovima u vodu 1984. godine, dva tjedna prije američkih kvalifikacija za Seul, Kimball se, pijan, zabio u gomilu tinejdžera i tom prilikom su dvoje osobe poginule.

Bez obzira na sve, Bruce Kimball se pojavio u kvalifikacijama, ali nije izborio svoje mjesto u timu za Seul. Kasnije je priznao krivnju za dvije točke optužnice za ubojstvo iz nehata i osuđen je na sedamnaest godina zatvora. Oslobođen je 24. studenog 1993. nakon što je odslužio manje od pet godina. Tonya Harding, američka klizačica je bila je osumnjičena za umiješanost u napad na rivalku Nancy Kerrigan, ali je ipak dobila dozvolu da nastupi na Olimpijskim igrama. Kasnije je priznala krivicu te je kažnjena uvjetno i novčano.

"Razumijem da uoči najvećeg sportskog događaja na svijetu ovo može privući pozornost međunarodnih medija. Hvala svima zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu. Zahvalan sam i nizozemskom odbojkaškom savezu jer su mi uz jasne uvjete i dogovore ponudili ponovno budućnost u ovom lijepom sportu. Ali također se prisjećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život vrhunskog sportaša i nesretan iznutra, jer nisam znao tko sam i što želim," naglasio je Steven van de Velde.

Kopirati
Drag cursor here to close