Novi izazov

Veliki transfer: Adrian Newey prelazi u Aston Martin

U Red Bullu je Newey posljednjih godina zarađivao 17 milijuna eura godišnje, a u Aston Martinu će imati šest milijuna više.
Sport / Ostali sportovi | 03. 09. 2024. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je svakako jedan od najvažnijih transfera u svijetu Formule 1. U situaciji kada ekipa Red Bulla polako gubi primat u Formuli 1, Adrian Newey jedan od najzaslužnijih za godine dominacije, odlučio je dići sidro. Navodno je ranije bilo nekih poziva iz Ferrarija, međutim Newey je kako prenosi britanski mediji izabrao Aston Martin, što je svakako veliko iznenađenje.

Iako ponude Ferrarija pa i Williamsa nisu bile opće loše, "čarobnjaka iza kulisa" kako mnogi vole reći, nova tvornica Aston Martina vrijedna 200 milijuna funti i njene mogućnosti su nešto što je privuklo Neweya. U Red Bullu je Newey posljednjih godina zarađivao 17 milijuna eura godišnje, a u Aston Martinu će imati šest milijuna više.

Vlasnik Aston Martina je Lawrence Stroll, kanadski modni magnat čiju je ‘težinu‘ Forbes procijenio na 3,9 milijardi dolara. Njegova je želja osvajanje prvenstva u sljedećih nekoliko godina, a od 2026. godine motore će za Aston Martin proizvoditi Honda. Neweya u Aston Martinu čekaju mladi Lance Stroll te super iskusni Fernando Alonso.

Adrian Newey koji se i dalje ne odvaja od svoje suhe olovke je složio bolid RB5 2009. godine, koji je ekipi donio šest pobjeda i postavio čvrste temelje za ono što će uslijediti. Već naredne godine, 2010., bolid RB6 će pobijediti devet puta i ekipa će osvojiti svoju prvu konstruktorsku titulu. Sa Sebastianom Vettelom iza upravljača uknjižit će i vozački naslov prvaka.

Za godine koje su dolazile uslijedili su bolidi RB7, RB8 i RB9, sve jedan šampionski. Red Bull Racing, Adrian Newey i Sebastian Vettel osvojili su u periodu 2010. – 2013. osvojili četiri uzastopna vozačka i konstruktorska naslova prvaka. U Formuli 1 je prisutan od 1980. godine, kada je kao inženjer za aerodinamiku radio pod okriljem Harveya Postlethwaitea za ekipu Fittipaldi. To su bili oni bolid Forda koje su vozili Keke Rosberg i sam Emerson Fittipaldi.

Kopirati
Drag cursor here to close